Mogu li energetska pića izazvati probleme sa srcem?

Mogu li energetska pića izazvati probleme sa srcem?

Poslednjih godina došlo je do velikog porasta u industriji pića kada je u pitanju prodaja energetskih pića. Klasifikovani kao dijetetski suplementi, većina ovih pića sadrži stimulativne sastojke, pored velikih količina kofeina, koji nisu regulisani od strane Uprave za hranu i lekove.

Istraživači sa klinike Mejo nedavno su objavili studiju koja se bavi rizicima konzumiranja energetskih pića od strane ljudi sa genetskim srčanim oboljenjima.

Spremljeni su u hladnjačama širom zemlje. Energetska pića su pića dizajnirana da vam daju podsticaj. Ali mogu li oni povrediti vaše srce?

„Zdravo srce može dobro da podnese ove hemikalije — naravno, u umerenim količinama. Krhko srce možda neće moći“, kaže dr Majkl Akerman, genetski kardiolog na klinici Mejo.

Dr Akerman je vodio studiju koja je proučavala efekte energetskih napitaka na srce. On upozorava da, iako energetska pića ne mogu direktno da izazovu srčani zastoj, njihovo konzumiranje, posebno u velikim količinama, može biti „savršena oluja“ za ljude sa genetskim srčanim oboljenjima.

„Možda ste bili neispavani, a sada uzimate energetski napitak. Onda će to možda biti udarac 1-2-3 koji će dovesti to srce – tamo gde ga te hemikalije inače ne bi nervirale – da sada kada konačno sapliće srce u tu potencijalno životno opasnu aritmiju“, kaže on.

Kaže da to nije jaka veza već poziv da budete svesni.

„To je poziv da budete budni i svesni, i da obavestite svog lekara ako konzumirate ova pića“, kaže dr Akerman.