Hamas kaže da pregovori o prekidu vatre u Gazi nisu pauzirani i tvrdi da je vojni šef preživio izraelski napad

Hamas kaže da pregovori o prekidu vatre u Gazi nisu pauzirani i tvrdi da je vojni šef preživio izraelski napad

Hamas je potvrdio da se pregovori o prekidu vatre u Gazi nastavljaju, dok je vojni komandant, Mohamed Deif, ostao u dobrom zdravstvenom stanju nakon izraelskog vazdušnog napada koji je rezultirao brojnim žrtvama, uključujući decu.

Nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio sumnju u informaciju o Deifovoj smrti, Hamasovi predstavnici nisu pružili dokaze koji bi potvrdili njegovo trenutno zdravstveno stanje. U međuvremenu, izraelska vojska je potvrdila smrt Rafe Salame, bliskog saradnika Deifa.

Unatoč tragičnom događaju, Hamas je odbacio tvrdnje da su pregovori obustavljeni te istakao da napori posrednika i dalje traju. Ukoliko bi Deif bio ubijen, to bi predstavljalo značajan udarac za Hamas, ali i potencijalnu pobedu za Izrael.

Komunikacija unutar i izvan Gaze ostala je aktivna i nakon napada, kako tvrde politički zvaničnici Hamasa. Ipak, neki preživeli su izrazili bes zbog nedostatka upozorenja prilikom napada na Deifa, koji je rezultirao velikim brojem žrtava i ranjenih.

U devetomesečnom ratu koji je započeo Hamasovim napadom u oktobru prošle godine, preko 1.200 ljudi je izgubilo živote, uglavnom civili, dok je više od 38.400 osoba povređeno u izraelskim ofanzivama i bombardovanju Gaze.

U međunarodnim krugovima opisuje se potpuni haos u bolnicama Gaze, gde su lečene žrtve nedavnih napada. Ograničenja humanitarne pomoći otežavaju pružanje neophodne medicinske pomoći, što dodatno produbljuje patnju lokalnog stanovništva.

Pored ovoga, napad izvršen od strane palestinskog stanovnika na Izraelce dodatno je produbio tenzije u regionu. Izraelske vlasti ističu povezanost ovakvih događaja sa nedavnim sukobima, naglašavajući potrebu za stabilizacijom situacije.