Španija i Engleska u finalu Evra

Španija i Engleska u finalu Evra

Fudbalske reprezentacije Španije i Engleske sastaće se u finalu Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Duel u Berlinu počinje u 21.00.

Evropsko fudbalsko prvenstvo došlo je do kraja – 24 ekipe nadmetale su se u grupnoj i nokaut fazi, a posle mesec dana ostale su dva najbolja. Španija i Engleska odigraće meč nakon koga će biti poznat novi šampion Starog kontinenta. Španija traži rekordnu četvrtu titulu, dok Engleska želi prvi trofej evropskog šampiona.

Španija je jedna od dve najuspešnije reprezentacije u istoriji Evrope sa tri titule, koliko ima i Nemačka, a bez sumnje, cilj im je da ostvare treći trijumf na poslednjih pet turnira. Engleska je, u međuvremenu, stigla do drugog uzastopnog finala i nada se da će osvojiti trofej prvi put pošto je izgubila na penale od Italije na Vembliju 2021. godine.

Obe ekipe su u polufinalnim duelima pobedile rivale sa 2:1. Španija je ispratila Francusku kući, posle meča Minhenu 9. jula zahvaljujući golovima Danija Olma i pre toga Lamina Jamala – što ga čini najmlađim strelcem u istoriji evropskih prvenstava. 24 sata kasnije, gol rezerve Olija Votkinsa u finišu meča doneo je Engleskoj pobedu protiv Holandije u Dortmundu, a Hari Kejn je bio precizan sa bele tačke u prvom poluvremenu.