Studenti iz organizacije STAV prekinuli blokadu Rektorata zbog neizdrživih uslova

Studenti iz organizacije STAV prekinuli blokadu Rektorata zbog neizdrživih uslova

Studenti iz organizacije STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti), koji su dve nedelje blokirali rad Rektorata Novosadskog univerziteta tražeći da se obezbede regularni uslovi za izbore za Studenstki parlament Filozofskog fakulteta, okončali su danas taj vid protesta i najavili nove načine borbe.

Kako su kazali, oni su taj vid protesta završili jer je zgrada „postala rerna“, pošto im je uprava Rektorata isključila klima uređaje u danima kada je spoljna temperatura bila oko 40 stepeni, a najavljeno je da će se toplotni talas nastaviti i sledeće sedmice.

Dodali su da takav potez svedoči o tome koliko je rektoru stalo do studenata, kada je u stanju da mlade ljude „muči“ na taj način, jer „očigledno ne shvata da profesori primaju plate zahvaljujući studentima, a ne obrnuto“.

„Zgrada Rektorata je cela u staklu i postala je nepodnošljivo vrela i jedva se diše, s obzirom da većina prozora ne može da se otvori, jer je zgrada tako projektovana“, kazali su studenti novinarima.

Dodali su da su shvatili da rektor Dejan Mladić i predsednica Studentskog parlamenta Ivana Macak odbijaju bilo kakvu mogućnost pregovora o poboljšanju uslova za učestvovanje na izborima za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, uprkos rektorovim obećanjima u susretu sa studentima da će pregovora biti.

„Shvatili smo da dogovora i pregovora sa rektorom i sa studentskim predstavnicima nema, da oni mogu da rade šta hoće, a da inspekcija i dalje ne reaguje, da niko ne može da ih spreči u tome. To je zemlja u kojoj živimo. Možete da zaustavite rad institucije na 15 dana, a da njihovoj bahatosti nema kraja“, kazala je aktivistkinja STAV-a, studentkinja Mila Pajić.

Najavaila je da će STAV blokirati svake sledeće izbore za Studentski parlament Filozofskog fakulteta.

„Mi se spremamo za nove pobede, nove akcije. Svaki naredni izbori će biti blokirani, njima svakako mandat traje do decembra, neće moći zauvek da okreću glavu. Nećemo trošiti našu energiju na njihovu bahatost, nećemo im dozvoliti da nas izmore. Nije im uspela strategija. Slobodno mogu da nas očekuju ponovo“, zaključila je Pajić.

Studenti su tokom protesta na zgradu Rektorata kačili transparente sa natpisima uperenim protiv rektora Dejana Mladića, a on je u nekoliko navrata tražio od obezbeđenja da skine transparente, ali studenti to nisu dozvolili, nakon čega je dolazila i policija, koja je legitimisala studente i odlazila.