Svetski lideri osuđuju pokušaj atentata na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa

Svetski lideri osuđuju pokušaj atentata na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa

Globalni lideri su izrazili zabrinutost zbog pokušaja atentata na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na mitingu u Pensilvaniji. Jedan učesnik je nastradao, dok su dvoje teško povređeni. Nasilje je šokiralo svet. Trampova kampanja potvrdila je da je bio dobro nakon pucnjave koja je probila gornji deo desnog uha. Tajna služba je ubila osumnjičenog strelca koji je napao sa povišenog položaja ispred mesta mitinga. Istraživanje pucnjave je i dalje u toku.

Australijski premijer Entoni Albanez osudio je pokušaj atentata, nazivajući ga neprihvatljivim napadom na demokratske vrednosti. Austrijski kancelar Karl Nehamer izrazio je zaprepašćenje pokušajem i poželeo Trampu brz oporavak, ističući da političko nasilje nema mesta u društvu. Međunarodni lideri, poput brazilskog predsednika Luiza Inasija Lule da Silve, kanadskog premijera Justina Trudeaua, i kineskog predsednika Si Đinpinga, takođe su osudili napad.

Ostali lideri, poput estonske premijerke Kaje Kalas, francuskog predsednika Emanuela Makrona, i indijskog premijera Narendre Modija, takođe su izrazili zabrinutost i osudili napad. Izraelski predsednik Isak Hercog, italijanski premijer Đorđa Meloni, i japanski premijer Fumio Kišida takođe su poželeli Trampu brz oporavak.

Lideri poput mađarskog premijera Viktora Orbana, meksičkog predsednika Andreasa Manuela Lopeza Obradora, i predsednika Južne Koreje Ioon Suka Ieola osudili su napad kao iracionalan i nehumani čin. Predsednici iz različitih zemalja kao što su Švedska, Tajvan, Finska, i Ukrajina takođe su izrazili saučešće sa žrtvama i osudili političko nasilje.

Britanski premijer Keir Starmer takođe je osudio napad i uputio najbolje želje Trampu i njegovoj porodici. Svetski lideri, zajedno sa javnošću, osuđuju nasilje i izražavaju solidarnost sa Amerikom.