Kremlj odgovara na pretnje Ukrajine da će ubiti Putina

Kremlj odgovara na pretnje Ukrajine da će ubiti Putina

Rusija je upoznata sa pretnjama koje potiču od „kijevskog režima“, uključujući i pretnje ubistvom predsednika Vladimira Putina, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Peskov je reagovao na izjave šefa kijevske Glavne obaveštajne uprave (GUR) Kirila Budanova o planovima za atentat na ruskog lidera. Prema Peskovu, Moskva je svesna ovih pretnji i preduzima odgovarajuće mere.

Portparol ruskog medija Lajf je istakao da su sve pretnje koje dolaze iz kijevskog režima evidentne, te da je bezbednost predsednika osigurana na odgovarajućem nivou. Kiril Budanov, koji je označen kao terorista i ekstremista od strane Moskve, je u intervjuu za ukrajinsku novinsku kuću NV otkrio pokušaje Kijeva da izvrši atentat na Putina. Budanov tvrdi da je njegova služba više puta pokušavala da ubije ruskog predsednika, ali nije pružio detalje.

Izveštaji zapadnih medija tokom sukoba između Rusije i Ukrajine su uključivali navode o pokušajima ubistva Putina, koje se pripisuju Kijevu. Britanski tabloid The Sun je u septembru 2022. izvestio o eksploziji u blizini kolone ruskog predsednika, dok su nemački mediji početkom 2023. tvrdili da je predsednika napao dron, ali bez uspeha. Kremlj je odbacio ove izveštaje kao senzacionalizam bez osnova.