Španija i Engleska će se takmičiti u finalu Eura 2024 na bivšem nacističkom stadionu

Španija i Engleska će se takmičiti u finalu Eura 2024 na bivšem nacističkom stadionu

Španija i Engleska će se suočiti u finalu Evropskog prvenstva koje će se održati u nedelju na Olimpijskom stadionu u Berlinu, čija je istorija duboko ukorenjena u prošlost koja obuhvata period Drugog svetskog rata i vladavinu nacista. Stadion, izgrađen za Olimpijske igre 1936. godine, nosi i tragove nacističke ere, ali je takođe simbol demokratske obnove Nemačke nakon rata.

Adolf Hitler je imao ključnu ulogu u projektovanju i izgradnji ovog stadiona, koji je prvobitno bio namenjen Olimpijadi. Iako je Hitler u početku bio rezervisan po pitanju domaćinstva Igara, kasnije je prepoznao njihov propagandni potencijal. Stadion je, inspirisan Koloseumom u Rimu, dizajniran sa namerom da ostavi snažan utisak na posetioce i da ih uključi u atmosferu događaja.

Tokom Olimpijskih igara 1936, Džesi Ovens, crni američki sportista, osvojio je četiri zlatne medalje, suprotstavljajući se Hitlerovoj rasnoj ideologiji i postajući zvezda Igara. Iako su Igre donele i propagandnu pobedu nacističkoj Nemačkoj, prikazujući sliku mira i tolerancije, one su takođe bile obilježene nacističkim simbolima poput kukastog krsta koji je krasio stadion.

Nakon rata, stadion je pretrpeo određena oštećenja, ali je zadržao svoju važnost kao istorijsko mesto. Nacističke relikvije su postepeno uklanjane, a stadion je dobio zaštićeni status kao deo napora Nemačke da se suoči sa svojom prošlošću. Informacioni znakovi na stadionu svedoče o istoriji mesta, dok su kukasti krstovi uklonjeni, a neke nacističke relikvije i dalje ostaju kao podsetnik na prošlost.

Stadion je danas popularna sportska arena sa kapacitetom od 71.000 gledalaca, ali njegova istorija i simbolika iz prošlosti ostaju prisutne. Neki posetioci imaju pomešana osećanja prema stadionu, dok drugi ističu potrebu za većim podsećanjem na zločine nacističke ere. U znak poštovanja prema Džesiju Ovensu, velika konferencijska sala na stadionu nosi njegovo ime, podsećajući posetioce na njegovu sportsku i simboličku važnost.