Hapšenja potencijalnih predsedničkih kandidata u Tunisu se nastavljaju kako se dan izbora bliži

Hapšenja potencijalnih predsedničkih kandidata u Tunisu se nastavljaju kako se dan izbora bliži

Kako se približavaju izbori u Tunisu, potencijalni kandidati se suočavaju sa hapšenjem ili pozivanjem da se pojave pred sudom dok vlasti vrše pritisak na one koji planiraju da se suprotstave predsedniku Kajsu Sajedu.

U petak, sudija u sudu u Tunisu stavio je potencijalnom predsedničkom kandidatu naredbu za gašenje i ograničio mu kretanje. Abdelatif Meki, koji je služio kao ministar zdravlja Tunisa i bio istaknuti vođa islamističkog pokreta Ennahda pre nego što je osnovao sopstvenu političku stranku, je među grupom bivših političara koji su pod istragom zbog ubistva istaknutog lekara 2014. godine.

Njegova politička partija Rad i postignuće ocenila je da je vreme za optužbe za ubistvo politički motivisano zbog njegovih planova da se kandiduje protiv Saieda na oktobarskim izborima u Tunisu.

„Snažno osuđujemo ove proizvoljne mere, smatrajući ih političkim ciljanjem ozbiljnog kandidata na predsedničkim izborima“, navodi se u saopštenju od petka.

Meki je najnoviji potencijalni kandidat koji će se suočiti sa pravnim preprekama pre nego što kampanja uopšte počne u severnoafričkoj državi od 12 miliona stanovnika.

Izazovi sa kojima se suočavaju opozicioni kandidati su daleko od demokratskih nada koje su se osećale širom Tunisa pre jedne decenije. Ova zemlja se pojavila kao jedna od jedinih uspešnih priča Arapskog proleća nakon što je svrgnuti bivši diktator Zine El Abidine Ben Ali 2011. godine, održavši mirne, demokratske izbore i prepravio svoj ustav 2014. godine.

Od 2019. godine, posmatrači su uznemireni zbog sve većih znakova demokratskog nazadovanja. Sajed je zatvorio političke protivnike, suspendovao parlament i prepisao ustav kako bi konsolidovao moć predsedništva. Uprkos tekućim političkim i ekonomskim izazovima Tunisa, veliki segmenti stanovništva nastavljaju da podržavaju njega i njegovu populističku retoriku usmerenu na korumpirane elite i strano mešanje u unutrašnje poslove.

Preko 50 zemalja izlazi na izbore 2024. godine

Otprilike nedelju dana pre Mekija, Lotfi Mraihi, lekar i političar veteran koji je takođe najavio planove da se kandiduje za predsednika, uhapšen je zbog optužbi za pranje novca.

Mraihi, predsednik nacionalističke stranke Republikanska narodna unija, zadržan je u pritvoru nakon što je sudija izdao dodatni nalog uz optužbe podignute protiv njega u januaru.

Portparol suda u Tunisu rekao je za Radio Mosaikue da je nalog za hapšenje uručen „zbog sumnje za pranje novca, prenos imovine i otvaranje bankovnih računa u inostranstvu bez odobrenja Centralne banke“.

Sud je prošlog januara osudio Mraihija na uslovnu kaznu zatvora od šest meseci u okviru istrage o slučaju iz 2019. u vezi sa optužbama za kupovinu glasova.

Tuniska nevladina organizacija Pravna agenda opisala je hapšenje kao demonstraciju sile.

„Hapšenje pretpostavljenog kandidata Lotfija Mrahija predstavlja novi korak vlasti u pooštravanju izbornog procesa, nakon što su najavili ‘po meri’ uslove za kandidaturu, dok sudske presude osiguravaju da ostali kandidati u rase su pod opsadom“, navodi se u prošlonedeljnom saopštenju.

Hapšenja dodaju Mekija i Mraihija na listu tuniskih političara koje gone sudovi u Saiedovom Tunisu.

Amnesti internešenel je u februaru saopštio da je tokom prethodne godine više od 20 političkih kritičara Saiedove vlade bilo uhapšeno, pritvoreno ili osuđeno po optužbama u vezi sa njihovim političkim aktivnostima.

Potraga za Saiedovim političkim protivnicima proširila se na politički spektar, od tuniskih islamista kao što je Enahdin 83-godišnji lider Rached Ghannouchi i nacionalista kao što je predsednik Slobodne desturijanske partije 49-godišnji Abir Musi.

Ganuči je iza rešetaka od maja 2024. godine, suočen sa optužbama za strano mešanje koje je Enahda, najveća islamistička partija u zemlji, ocenila kao politički motivisanu.

Sud za borbu protiv terorizma u Tunisu osudio ga je na godinu dana zatvora i novčanu kaznu nakon javnih izjava koje je dao na sahrani u februaru 2022, kada je izgleda nazvao predsednika „tiraninom“.

Ghannouchi se i dalje suočava sa pravnim izazovima. Sud ga je ovog vikenda osudio na tri godine zatvora zbog optužbi da je bio umešan u nezakonitu šemu finansiranja iz inostranstva tokom poslednjih predsedničkih izbora.

Musi, popularna desničarska figura koja apeluje na Tunižane koji su nostalgični za erom pre revolucije, uhapšena je u oktobru 2023. Prvo je privedena dok je bila pod istragom po kontroverznom zakonu o sajber kriminalu nakon što je tuniska izborna vlast podnela tužbu protiv nje. Žalba je usledila nakon što je Musi kritikovao nedostatak transparentnosti i predsedničke uredbe kojima se vodi izborni proces.

Musijeva stranka je najavila planove da izazove Saied u oktobru pre njenog hapšenja i potvrdila ih ranije ovog meseca, iako je ona i dalje u zatvoru.

Front nacionalnog spasa – koalicija sekularnih i islamističkih partija uključujući Enahdu – rekao je da Tunis ne može održati legitimne izbore u takvoj političkoj klimi. Grupa je proglasila proces lažnim i rekla da neće podržati ili nominovati kandidata.

Hapšenja su izazvala bijes među pojedinačnim političkim partijama i podstakla zabrinutost zbog loše političke i ekonomske atmosfere u zemlji.

Rad i postignuće, Mekijeva partija, saopštila je da će njegovo hapšenje u petak „zbuniti opštu političku klimu, potkopati kredibilitet izbornog procesa i naneti štetu imidžu Tunisa“.