Izraziti potpisi T-ćelija primećeni u različitim fazama razvoja dijabetesa tipa 1

Izraziti potpisi T-ćelija primećeni u različitim fazama razvoja dijabetesa tipa 1

Studija sprovedena na Univerzitetu istočne Finske pronašla je različite potpise u CD8 + T ćelijama u uzorcima krvi dece sa novodijagnostikovanim dijabetesom tipa 1 i kod dece pozitivne na autoantitela koja su kasnije razvila dijabetes tipa 1. Studija je objavljena u časopisu Dijabetes.

Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest koja se obično razvija u detinjstvu. Simptomatska pojava dijabetesa tipa 1 je rezultat uništavanja beta ćelija koje proizvode insulin u pankreasu posredovanom T-ćelijama.

CD4+ pomoćne T ćelije orkestriraju autoimuni odgovor, dok CD8+ citotoksične T ćelije direktno doprinose uništavanju beta ćelija. Zanimljivo je da je specifičan potpis CD8 + T-ćelija u krvi nedavno povezan sa korisnim odgovorom na tretmane imunoterapije sa ciljem da se odloži početak dijabetesa tipa 1.

U trenutnoj studiji, koju je vodio profesor Tuure Kinnunen sa Univerziteta istočne Finske, otkrivena su dva različita potpisa u podskupu cirkulišućih, visoko diferenciranih CD8 + T ćelija kod dece u različitim fazama razvoja dijabetesa tipa 1.

Proinflamatorni potpis koji se sastoji od povećane učestalosti T ćelija koje proizvode proinflamatorne citokine, kao što su IFN-γ i TNF-α, otkriven je kod dece sa novodijagnostikovanim dijabetesom tipa 1.

Nasuprot tome, kod dece sa rizikom od autoantitela koja su kasnije razvila dijabetes tipa 1, otkrivena je povećana učestalost T ćelija koje eksprimiraju ko-inhibitorne receptore KLRG1 i TIGIT.

Važno je da poslednji potpis podseća na CD8 + T-ćelijski potpis povezan sa korisnim odgovorom na imunoterapiju u ranijim studijama.

„Naši nalazi sugerišu da pre početka bolesti, deca koja kasnije napreduju u klinički dijabetes tipa 1 imaju jasan profil CD8 + T ćelija koji se može otkriti u uzorcima krvi. Moglo bi se zamisliti da je ovo potencijalni, ali na kraju neuspešan pokušaj imunog sistema. sistem da iskoristi štetni autoimuni odgovor.

„U budućnosti, ovi T-ćelijski potpisi bi se potencijalno mogli koristiti za razvoj boljih biomarkera za procenu rizika od razvoja dijabetesa tipa 1 i ko bi imao koristi od preventivne imunoterapije.

„Pored toga, potrebna je dublja karakterizacija ovih interesantnih tipova ćelija da bi se bolje razumeo proces bolesti dijabetesa tipa 1“, napominje univerzitetska nastavnica Anna-Mari Schroderus, vodeći autor studije.

Ova studija je koristila uzorke iz jedinstvene finske DIPP studije praćenja gde se deca sa genetskim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 1 prate od rođenja. Studija je takođe uključila istraživače sa univerziteta u Turkuu, Ouluu i Helsinkiju i Univerzitetske bolnice Kuopio.