Izraelska vojska priznaje neuspehe 7. oktobra, uključujući sporo vreme odgovora i neorganizovanost

Izraelska vojska priznaje neuspehe 7. oktobra, uključujući sporo vreme odgovora i neorganizovanost

Izraelska vojska je u četvrtak priznala niz grešaka u svom odgovoru na smrtonosne napade Hamasa prošlog 7. oktobra, uključujući sporo vreme odziva i neorganizovanost, pošto je objavila rezultate svoje prve istrage o neuspesima tokom napada koji je izazvao rat u Gazi.

Izveštaj se fokusirao na pograničnu zajednicu Beeri, gde je više od 100 ljudi ubijeno, a više od 30 drugih koje je Hamas uzeo kao taoce. Bila je među najteže pogođenim zajednicama u napadu u ranim jutarnjim satima, i bila je poprište jedne od najistaknutijih sukoba 7. oktobra – sukoba u kojem su militanti držali grupu talaca u kući.

„Vojska nije uspela u svojoj misiji da zaštiti stanovnike kibuca Beeri“, rekao je glavni portparol vojske, kontraadm. Daniel Hagari, u televizijskom obraćanju. „Bolno mi je i teško da to kažem.“

Tokom zastoja, tenk je pucao na kuću, što je izazvalo zabrinutost da je 13 talaca unutra ubijeno prijateljskom vatrom. Vojska je zaključila da su ih verovatno ubili militanti Hamasa, a ne izraelsko granatiranje, iako je nejasno kako je došla do tog zaključka, a izveštaj je zahtevao dodatne testove. Vojska je saopštila da je kibuc zauzelo oko 340 boraca Hamasa.

Istražitelji su „utvrdili da, na osnovu pregledanih informacija i prema njihovom najboljem razumevanju, nijedan civil unutar zgrade nije povređen tenk granatom“, navodi se u izveštaju, iako se navodi da su dva izraelska civila pogođena gelerima ispred zgrade. Jedan od tih civila je poginuo, kaže supruga muškarca.

Takođe se navodi da su komandanti na licu mesta doneli „profesionalne i odgovorne odluke“ kada su naredili napad tenkova. U njemu se navodi da su različiti komandanti doneli zajedničku odluku nakon što su čuli pucnjeve u kući i militante koji su rekli da planiraju da ubiju taoce i počine samoubistvo.

„Tim je utvrdio da su većinu talaca verovatno ubili teroristi“, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se takođe ukazuje na nekoliko sati kašnjenja u dolasku vojnih snaga i navodi se da su snage čekale ispred kibuca popodne dok su stanovnici ubijani, ne shvatajući ozbiljnost situacije.

„Ova situacija je izuzetno ozbiljna i ne može se desiti“, navodi se u saopštenju.

U izveštaju se hvali „hrabrost stanovnika Beerija i članova civilnog tima za brzo reagovanje u kibucu“, navodeći da je to „ključno u stabilizaciji odbrambene linije tokom prvih sati borbe“.

Izraelska vojska našla se pod teškim kritikama Palestinaca i grupa za ljudska prava, koji kažu da njene istrage retko rezultiraju kaznama.

Stanovnici Kibuca naišli su na izveštaj o mešanom prijemu, izražavajući ljutnju zbog neuspeha vojske tog dana, ali i cene što je preuzela odgovornost.

Meir Zarbiv, stanovnik čiji su brat i sestra ubijeni 7. oktobra, nazvao je izveštaj „obmanom“ vojske. „Ne verujem izveštaju, i ne verujem ništa o tome“, rekao je on.

On je rekao da još uvek ne razume kašnjenja u dolasku i ulasku u kibuc. „Jednostavno ne verujem šta se ovde dogodilo. Nemam objašnjenje“, rekao je on. „Gde je bila vojska?“

U saopštenju, zajednica je istragu nazvala „temeljnom“ i rekla da im je pomogla da shvate složenost borbi tog dana.

„Vidimo veliku važnost u tome da vojska prihvati krivicu i odgovornost za svoj potpuni neuspeh da nas zaštiti i da traži oproštaj što nas je napustila mnogo sati tokom napada zla bez premca“, navodi se u saopštenju.

Kibuc je takođe pozvao zvaničnu državnu komisiju za istragu o širim neuspesima od 7. oktobra „tako da nezamislivi gubitak koji smo doživeli nikada neće doživeti nijedan drugi građanin“.

U iznenadnom prekograničnom napadu ubijeno je oko 1.200 ljudi, većinom civila, a 250 je uzeo taoce, u najsmrtonosnijem napadu u 76-godišnjoj istoriji Izraela. Napad, u kojem je nekoliko hiljada militanata prešlo granicu bez otpora, otkrio je ozbiljne nedostatke u spremnosti vojske, njenim obavještajnim procjenama i politici koju su politički lideri postavili prema Gazi.

Izraelska ofanziva pokrenuta kao odgovor na napad ubila je preko 38.000 Palestinaca, prema lokalnim zdravstvenim vlastima, raselila preko 80% stanovništva te teritorije i izazvala humanitarnu katastrofu u Gazi. Izrael se sada suočava sa optužbama za ratne zločine i genocid pred međunarodnim sudovima.

Vojska je pokrenula više istraga o neuspesima 7. oktobra, a šef vojne obaveštajne službe podneo je ostavku. Nekoliko drugih komandanata se izvinilo i preuzelo odgovornost za svoje neuspehe.

Ali premijer Benjamin Netanjahu odbacio je ponovljene pozive na zvaničnu državnu istragu, čak i kada rat ulazi u 10. mesec.

Netanjahu je rekao da se istraga ne može voditi dok je zemlja fokusirana na svoj rat protiv Hamasa i kaže da će na sva pitanja biti odgovoreno u odgovarajućem trenutku. Ali kritičari optužuju izraelskog lidera da se odugovlači kako bi izbegao ono što će gotovo sigurno biti oštra kritika njegove politike i vođstva.

Na vojnoj ceremoniji u četvrtak, izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je da je došlo vreme da se pokrene državna istražna komisija koja će ispitati rukovodstvo zemlje. „Mora da proveri mene, ministra odbrane. Treba da proveri premijera.

Suočen sa žestokim međunarodnim kritikama, Netanjahu je obećao da će nastaviti rat dok ne uništi Hamasove vojne i upravljačke sposobnosti i dok se otprilike 120 talaca koji su ostali u Gazi ne vrati kući. Desetine hiljada Izraelaca izašlo je na ulice u nedeljnim protestima pozivajući Netanijahua da postigne hitan prekid vatre, rekavši da ističe vreme da se taoci vrate kući bezbedno.

Međunarodni posrednici pokrenuli su obnovljene napore za posredovanje u prekidu vatre između Izraela i Hamasa.

Netanjahu je u četvrtak najavio da će poslati tim pregovarača u Kairo da nastave pregovore o prekidu vatre, ali je ponovio stav da neće zaustaviti rat dok Izrael ne ostvari svoje ratne ciljeve.

Prekinuli su ga hekleri na istoj vojnoj ceremoniji kada se zakleo da će nastaviti rat „do pobede, čak i ako za to treba vremena“.

Dok je govorio, mala gomila je počela da skandira „sramota“.