Nova studija razotkriva nepravedne stereotipe o „muškom gripu“ kroz biološki pogled na respiratorne infekcije

Nova studija razotkriva nepravedne stereotipe o „muškom gripu“ kroz biološki pogled na respiratorne infekcije

Stereotip „muški grip“ dugo je bio predmet šale i podsmeha, opisujući muškarce koji navodno dramatizuju svoje simptome respiratornih infekcija poput prehlade. Međutim, nova studija objavljena u časopisu „Molekularna psihijatrija“ sa Scripps Research Instituta bacila je novo svetlo na ovu temu, sugerišući da bi za neke muškarce biološki faktori mogli stvarno biti u igri.

Tim istraživača na čelu sa dr Džefom Daningom istraživao je aktivnost neurona u malo proučavanoj parasubtalamičnoj jezgri mozga, fokusirajući se na to kako ovi neuroni utiču na ponašanje tokom početka hranjenja kod životinja. Ispostavilo se da ovi neuroni igraju ključnu ulogu u regulaciji kada životinje odluče da započnu unos hrane, što je direktno povezano sa percepcijom i iskustvom simptoma respiratornih bolesti.

„Ova studija nam je omogućila da bolje razumemo kako određene neuronske grupe u mozgu mogu modulisati naše ponašanje u vezi sa unosom hrane i, pretpostavljamo, sa percepcijom bolova i nelagodnosti tokom bolesti“, objašnjava dr Daning, vodeći autor studije.

Istraživanje je sprovedeno na miševima koji su bili izloženi različitim uslovima ishrane i proučavani su efekti manipulacije ovim neuronskim grupama na njihovo ponašanje. Rezultati su pokazali da aktivnost određenih neurona u parasubtalamičnoj jezgri može produžiti vreme oporavka kod miševa, što bi moglo objasniti zašto neki muškarci doživljavaju teže simptome tokom prehlade ili sličnih respiratornih infekcija.

„Naša istraživanja sugerišu da biološki mehanizmi mogu igrati značajnu ulogu u tome zašto neki ljudi doživljavaju teže simptome bolesti nego drugi“, dodaje dr Candice Contet, stariji autor studije. „To može delimično objasniti zašto postoji percepcija da muškarci dramatizuju svoje simptome – možda za njih ti simptomi zaista mogu biti intenzivniji.“

Studija je takođe istakla da bi dalje istraživanje trebalo istražiti kako ovi biološki mehanizmi mogu uticati na različite aspekte zdravlja i bolesti kod ljudi, i kako se različiti faktori kao što su genetika, pol i hormonalne promene mogu međusobno povezati.

„Ovo istraživanje je samo početak u razumevanju kompleksnosti neurobioloških osnova percepcije i iskustva simptoma bolesti“, zaključuje dr Contet. „Nadamo se da će dalja istraživanja pomoći u razbijanju stereotipa i učvršćivanju znanstvenih osnova za bolje razumevanje individualnih razlika u zdravlju.“

Studija je postavila temelje za buduće istraživanje koje bi moglo imati dalekosežne implikacije za medicinu i psihologiju, promovišući razumevanje kako biološki faktori utiču na naše zdravlje i dobrobit, bez obzira na rodne stereotipe koji mogu obeshrabriti ljude da traže medicinsku pomoć.