Ministar Marko Đurić u Vašingtonu: Srbija promoviše dijalog i globalnu bezbednost

Ministar Marko Đurić u Vašingtonu: Srbija promoviše dijalog i globalnu bezbednost

Ministar spoljnih poslova Srbije, Marko Đurić, koji prisustvuje programu „Partnerstvo za mir“ u okviru NATO samita, izjavio je danas da je Srbija u Vašingtonu jer snažno veruje u moć dijaloga i da naša zemlja doprinosi regionalnoj i globalnoj bezbednosti.

Đurić je istakao da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali želi da se razume njena pozicija u svetu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. „Mi nismo članica NATO, ali želimo da, koristeći i oslanjajući se na moć dijaloga, proširimo razumevanje za srpsku poziciju o našim strateškim nacionalnim temama – od Kosova i Metohije do regionalne situacije“, rekao je Đurić.

Đurić je naglasio da Srbija želi da se prikaže kao konstruktivan akter, koji doprinosi i regionalnoj i globalnoj bezbednosti. „Srbija je treća u doprinosu mirovnim misijama u Ujedinjenim nacijama u svetu“, dodao je ministar, naglasivši da se Srbija zalaže za jačanje razumevanja među partnerima koji su trenutno u sukobu.

On je istakao značaj brojnih razgovora na marginama samita za poboljšanje imidža Srbije. Srbija kao zemlja članica „Partnerstva za mir“ ima aktivnu ulogu u toj organizaciji.

Komentarišući prve dane posete Vašingtonu, Đurić je rekao da je imao susrete sa demokratskim kongresmenom iz Kalifornije Erikom Svolvelom, koji ima veliki uticaj u Demokratskoj partiji, kao i sa predsedavajućom Srpskog kokusa Klaudijom Teni iz Republikanske partije iz države Njujork. Takođe, razgovarao je o jačanju saradnje dve zemlje sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom, naglasivši da predsedavanje Mađarske Savetu Evropske unije predstavlja šansu za Srbiju i za samu Evropsku uniju.

„Zahvalni smo našim mađarskim prijateljima. Zajedno radimo na otvaranju novih klastera kada je reč o pregovorima Srbije sa Evropskom unijom“, rekao je Đurić.

Prisustvovao je i Američko-srpskom poslovnom savetu i naveo da je to šesti međunarodni samit na kojem Srbija učestvuje ovog meseca. „Nastavljamo sa ogromnom energijom i entuzijazmom da se borimo za status i poziciju samostalne, nezavisne i slobodne države Srbije u međunarodnoj zajednici“, zaključio je Đurić, prenosi Tanjug.