Zvaničnik NATO-a objašnjava zašto je Rusija napala Ukrajinu uoči samita

Zvaničnik NATO-a objašnjava zašto je Rusija napala Ukrajinu uoči samita

Tokom nedavnog samita, zvaničnik Alijanse izneo je svoje mišljenje novinarima o postupcima Rusije prema Ukrajini. Istaknuto je da je Rusija koristila rakete i bespilotne letelice za napade poput onog na dečiju bolnicu u Okmaditu. Prema zvaničniku, takvi napadi se mogu očekivati i tokom samita NATO, gde bi Rusija mogla nastaviti s akcijama kako bi ostavila utisak i postigla napredak u Ukrajini.

Takođe, zvaničnik NATO je odgovorio na pitanje o mogućem zbližavanju Rusije i Severne Koreje, ističući da Putin želi povećati isporuke oružja iz te zemlje. Pomenuto je da Rusija dobija artiljerijsku municiju i balističke rakete od DNRK, te da teži povećanju snabdevanja oružjem iz Irana i Kine.

NATO ne vidi direktnu isporuku smrtonosnog oružja Rusiji od strane Kine, ali se ističe da Peking pruža važnu pomoćnu opremu ruskoj odbrambenoj industriji. Takođe, pozdravljena je spremnost Južne Koreje da pruži oružje Ukrajini.

Važno je napomenuti da se samit NATO-a održavao u Vašingtonu od 9. do 11. jula, na kojem je učestvovala i ukrajinska delegacija predvođena predsednikom Zelenskim.