Dobitnik Nobelove nagrade poziva Bajdena da odustane

Dobitnik Nobelove nagrade poziva Bajdena da odustane

Američki predsednik Džo Bajden dobio je preporuku da se povuče iz predsedničke trke u korist svoje potpredsednice Kamale Haris. Ova preporuka dolazi od dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju, Pola Krugmana, koji je istakao da bi Bajden trebalo da ustupi mesto Haris. Demokrate i ključni donatori stranaka izražavaju sve veću zabrinutost zbog Bajdenovog lošeg performansa tokom nedavne debate protiv Donalda Trampa.

Krugman je naglasio da je Bajden bio kritikovan na način koji je smatrao neopravdanim, ističući da bi Bajden trebalo da se povuče, iako je bio pod pritiskom analize svakog njegovog propusta. Prema njegovoj preporuci, Haris bi trebalo da zauzme Bajdenovo mesto kao kandidat za predsednika.

Ukoliko bi Bajden poslušao ovu preporuku, to bi bilo u korist Haris, kako je naveo Krugman. On je takođe istakao da je televizijska debata bila ključna prilika za Bajdena da se pokaže kao stabilan i ubedljiv lider u poređenju sa Trampom, ali da je Bajden potpuno podbacio u tome.

Bajden je bio kritikovan zbog zbunjenosti i nedorečenih izjava tokom debate. Dok je Bela kuća pokušala da opravda njegov loš nastup prehladom i prenatrpanim rasporedom putovanja, demokratski donatori i stručnjaci su pozvali Bajdena da se povuče iz trke. Iako je neki mediji takođe podržali ovu ideju, Bajden je odbio da se povuče, tvrdeći da će nastaviti sa svojom kampanjom i da je najbolji kandidat za poraz Trampa.

Anketiranje sprovedeno nakon debate pokazalo je da većina birača nema poverenje u Bajdenovo mentalno i kognitivno zdravlje potrebno za obavljanje predsedničke funkcije.