Više od 1 od 3 mastila za tetoviranje testirano u SAD-u predstavlja potencijalni rizik od infekcije

Više od 1 od 3 mastila za tetoviranje testirano u SAD-u predstavlja potencijalni rizik od infekcije

Istraživanje sprovedeno u Sjedinjenim Američkim Državama otkrilo je zabrinjavajući podatak da više od trećine uzoraka mastila za tetoviranje i trajnu šminku sadrži bakterije koje predstavljaju potencijalni rizik od infekcije. Ovo istraživanje, koje su sproveli stručnjaci iz Nacionalnog centra za toksikološka istraživanja i Centra za bezbednost hrane i primenjenu ishranu, oba dela američke Uprave za hranu i lekove, ukazuje na potrebu za većom pažnjom u osiguravanju bezbednosti ovih proizvoda.

Mastila su testirana na prisustvo bakterija, pri čemu je otkriveno da čak 35% uzoraka sadrži različite vrste bakterija, uključujući i one koje mogu preživeti u slojevima kože bez prisustva kiseonika. Posebno alarmantan podatak je da su anaerobne bakterije, koje su pronađene u neotvorenim i zapečaćenim bocama mastila, potencijalno patogene i mogu izazvati ozbiljne infekcije.

Istraživači su testirali 75 uzoraka mastila od 14 različitih proizvođača i otkrili prisustvo mikroorganizama u 26 uzoraka, od kojih su neki bili potencijalno opasni po zdravlje ljudi. Ovi rezultati dovode u pitanje tvrdnje proizvođača da su njihova mastila sterilna, jer se pokazalo da to nije uvek slučaj kada su uzorci detaljnije analizirani.

Nalazi ovog istraživanja ukazuju na potrebu za dodatnim merama opreza prilikom korišćenja mastila za tetoviranje, posebno u pogledu sterilizacije proizvoda. Takođe, istraživanje naglašava važnost praćenja kvaliteta i bezbednosti ovih proizvoda kako bi se smanjio rizik od infekcija i drugih zdravstvenih komplikacija.

Tetoviranje je veoma popularna praksa u SAD-u, gde gotovo trećina odraslih osoba ima bar jednu tetovažu. Iako su tetovaže povezane sa nekim zdravstvenim rizicima, poput povećanog rizika od određenih oblika raka, istraživanja su pokazala da tetoviranje može imati i pozitivan uticaj na imuni sistem.

Ovo istraživanje je prvo koje se fokusira na bakterijsku kontaminaciju mastila za tetoviranje, ističući značaj poznavanja sastava ovih proizvoda radi sigurne primene tetovaža. Stručnjaci preporučuju kontinuirano praćenje kvaliteta mastila kako bi se osigurala bezbednost korisnika i smanjio rizik od potencijalnih infekcija.