Duda: Ulazak Ukrajine u NATO treba da bude uslovljen samo voljom Ukrajinaca

Duda: Ulazak Ukrajine u NATO treba da bude uslovljen samo voljom Ukrajinaca

Predsednik Poljske, Andžej Duda, izneo je stav da bi mogući pristup Ukrajine NATO-u trebalo da zavisi isključivo od volje ukrajinskog naroda. Ovu izjavu je dao tokom susreta sa predsednikom Ukrajine, Volodimirom Zelenskim, u Varšavi, navode iz Kancelarije predsednika Poljske.

Duda je istakao da bi odluka o prijemu Ukrajine u NATO trebalo da bude uslovljena isključivo voljom ukrajinskog društva, te da u tom slučaju Alijansa ne bi trebalo da okleva. Takođe je naglasio da je Poljska od samog početka podržavala evropske i evroatlantske aspiracije Ukrajine, te da će nastaviti da to čini i ubuduće.

„Ovu podršku ćemo iskazati i u Vašingtonu. Ukoliko na samitu NATO-a bude glasova koji se izjasne za Ukrajinu, to će svakako biti glas Poljske“, istakao je Duda, dodajući da na poljskoj političkoj sceni ne postoji neslaganje po ovom pitanju.

U skladu sa saopštenjem, predsednik Ukrajine i poljski premijer, Donald Tusk, su potpisali bezbednosni sporazum u Varšavi 8. jula. Važno je napomenuti da će samit NATO-a biti održan u Vašingtonu od 9. do 11. jula.