Glavni tužilac brani pravni sistem Vatikana nakon nedavnih kritika na račun apsolutne moći pape

Glavni tužilac brani pravni sistem Vatikana nakon nedavnih kritika na račun apsolutne moći pape

Glavni tužilac Vatikana nedavno je stao u odbranu integriteta pravosudnog sistema te države nakon što su se pojavile kritike da je intervencija pape Franje u nedavnom suđenju ugrozila osnovna prava. Tužilac Alessandro Diddi odlučno je podržao pravednost sudskog procesa koji je prošle godine označen kao „suđenje veka“, dok se Vatikanski tribunal pripremao da objavi obrazloženje za svoje presude iz decembra 2023.

U svom eseju objavljenom u italijanskom časopisu „Zakon i religija“, Diddi je odgovorio na pitanja koja su postavili stručnjaci i advokati optuženih u vezi sa pravičnošću suđenja. Kritike su se fokusirale na ulogu pape Franje, koji je izdao tajne dekrete tokom istrage, menjajući vatikanske procedure u korist tužilaštva. Ove intervencije doveli su u pitanje nezavisnost tribunala, budući da sudije polažu zakletvu poslušnosti papi.

Diddi je istakao da su dekreti koje je potpisao papa izašli tek pre suđenja, neobjavljeni i bez obrazloženja ili nadzora. Ipak, tvrdi da ti dekreti nisu uticali na prava optuženih, već su samo dopunili pravne rupe. Pravni stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog širokih ovlašćenja data tužiocima bez znanja optuženih.

Osim toga, Diddi je odgovorio na optužbe da su suđenje i vatikanski sistem bili pristrasni, ističući da je Tribunal bio potpuno nezavisan i da je odbrana imala priliku da iznese svoje dokaze. Neki od optuženih planiraju žalbe, dok su stručnjaci izneli pitanja o pravičnosti pravosudnog sistema Vatikana i njegovim implikacijama na međunarodnu saradnju i komercijalne ugovore.