Južna Koreja je po drugi put imenovala Hong Mjung-boa za selektora fudbalske reprezentacije

Južna Koreja je po drugi put imenovala Hong Mjung-boa za selektora fudbalske reprezentacije

Hong Mjung-bo je postavljen za selektora Južne Koreje, što je jednoj od zvezda nacionalnog tima sa Svetskog prvenstva 2002. dalo drugu šansu da zauzme prvu poziciju. Nasledio je Jirgena Klinsmana i vratio se na poziciju koju je napustio u julu 2014. posle razočaravajućeg nastupa na Svetskom prvenstvu. Hong, koji je bio kapiten južnokorejskog tima koji je stigao do polufinala Svetskog prvenstva 2002. godine, napustiće Ulsan Hjundai odmah nakon što je klub vodio do uzastopnih šampionata K-lige 2022. i 2023. godine.

„Na kraju krajeva, sposobnost da se tim okupi je najvažniji aspekt“, rekao je predsednik Korejskog fudbalskog saveza (KFA) Čung Mong-giu u izjavi u kojoj je najavljeno imenovanje. „Trenerski štab će biti odgovoran za rešavanje taktičke strane stvari.

Imenovanje označava kraj petomesečne potrage od strane KFA, koja je otpustila Klinsmana u februaru nakon razočaravajuće kampanje u Kupu Azije. Američki trener Džesi Marš bio je najbolji izbor u užem izboru KFA, ali je u maju dobio posao u Kanadi. Razmatrani su i David Vagner, nemački trener pušten iz Norvič Sitija pošto nije uspeo da obezbedi promociju u engleskoj Premijer ligi, i bivši trener Grčke Gas Pojet.

Hong, koji je doveo reprezentaciju Južne Koreje do 23 godine do bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012., izgledalo je kao da se isključio iz borbe nakon nedavnog meča u K-ligi, ali sada ima dva meseca da se pripremi za početak treće kolo kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. Južna Koreja počinje protiv palestinskog tima 5. septembra, a zatim se takmiči protiv Jordana, Omana, Kuvajta i Iraka u Grupi B.

U novom azijskom kvalifikacionom formatu, dve najbolje ekipe u svakoj od tri grupe od po šest potvrdiće svoja automatska mesta na Svetskom prvenstvu. Šest timova koji su završili na trećem i četvrtom mestu plasiraće se u četvrto kolo, gde su na raspolaganju još dva mesta.