Zapanjujuća infografika otkriva sve neverovatne planete za koje nikada niste čuli

Zapanjujuća infografika otkriva sve neverovatne planete za koje nikada niste čuli

Martin Vargić je ljubitelj svemira, autor i grafičar iz Slovačke. Napravio je dva nova infografska postera koji prikazuju skoro 1600 egzoplaneta različitih vrsta i veličina. Jedan se zove Ledeni i stenoviti svetovi, a drugi se zove Zoološki vrt egzoplaneta.

Vargić se za astronomiju i svemir interesovao otkad pamti. Kada je imao 10 godina, koristio je porodični teleskop da posmatra lunarne kratere, Jupiterove mesece i Venerine faze uprkos tome što je živeo u oblastima sa mnogo svetlosnog zagađenja.

„U retkim prilikama kada sam video vedro nebo i Mlečni put bio sam zapanjen ogromnom količinom zvezda“, rekao je Vargić za Universe Today.

Godine 2015. progutao je knjige o astronomiji, kosmologiji, istraživanju svemira i fizici i stvorio prve verzije onoga što će na kraju postati ove ambiciozne infografike. Vargić je 2019. godine, nakon tri godine rada, objavio vizuelnu knjigu o univerzumu, astronomiji i istraživanju svemira pod nazivom „Zanimljivi kosmički kompendijum“.

U Kompendijumu, „10 stranica je bilo isključivo posvećeno egzoplanetama, sa njihovom temperaturom koja je rasla stranicu po stranicu sve dok nije prešla na smeđe patuljke i crvene patuljke“, rekao je Vargić za Universe Todai.

Sav taj rad doveo je do ova dva nova infografska postera egzoplaneta.

„Uz pomoć naučnih modela i najnovijih informacija, ovaj poster pokušava da umetnički vizuelizuje zajedno preko 1100 poznatih egzoplaneta svih različitih tipova koje smo do sada otkrili, raspoređenih po količini toplote koju dobijaju od svojih zvezda, upoređujući njihove relativne veličine i pružanje prozora za to kako bi mogli da izgledaju“, objašnjava Vargić na svojoj veb stranici.

Poster prikazuje egzoplanete u svim njihovim čudnim i divnim oblicima. Prikazuje PSR-B1620-26b, najstariju poznatu egzoplanetu.

Takođe prikazuje VASP-12b, užarenog vrelog gasnog diva koji je toliko blizu svoje zvezde da je iskrivljen u oblik jajeta.

„Završavanje obe infografike je trajalo oko 6-7 meseci. Radio sam na obe istovremeno dok sam kreirao planetarne teksture i prikazivao planete jednu po jednu“, rekao je Vargić za Universe Todai.

„Podaci za obe infografike egzoplaneta prikupljeni su iz tri javne baze podataka o egzoplanetama, Enciklopedija ekstrasolarnih planeta, NASA Ekoplanet Archive i EkoKioto“, objasnio je Vargić.

Boje egzoplaneta gasovitih divova su zasnovane na skali Sudarskog. Uzima u obzir različite hemikalije i temperature planetarne atmosfere. Vargić je takođe koristio postojeće ilustracije egzoplaneta kao izvor.

Pogledajte Martinov rad, uključujući verzije njegove infografike visoke rezolucije, na halcyonmaps.com.