mbasador Alžira u Srbiji: Kosovo je sastavni deo Srbije

mbasador Alžira u Srbiji: Kosovo je sastavni deo Srbije

Ambasador Demokratske Narodne Republike Alžir u Srbiji, Fatah Mahraz, izjavio je da je Kosovo sastavni deo Srbije, što je razlog zašto Alžir nije priznao njegovu jednostranu nezavisnost. Mahraz je za dnevni list „Politika“ istakao bezrezervnu podršku Alžira teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Ambasador Mahraz je naglasio da Srbija reafirmiše svoju privrženost poštovanju međunarodnog prava u vezi sa Zapadnom Saharom, tražeći pravedno i trajno rešenje sukoba u skladu s relevantnim rezolucijama Generalne skupštine i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Govoreći o rezoluciji u Srebrenici, usvojenoj u Generalnoj skupštini UN, Mahraz je istakao da je Alžir prilikom glasanja bio uzdržan jer smatra da je Dejtonski sporazum jedina konsenzualna osnova na kojoj je moguće okončati rat u Bosni i Hercegovini. Ambasador je naglasio da svaka inicijativa mora dati prednost duhu saradnje i dijaloga radi očuvanja miroljubivog suživota i razvoja Bosne i Hercegovine.

Prema rečima ambasadora, Alžir i Srbija imaju izvanredne političke odnose, što se ogleda u pozitivnim ishodima redovnih konsultacija koje se održavaju naizmenično u obe zemlje. Mahraz je podsetio na veze prijateljstva, saradnje i solidarnosti između Alžira i Srbije koje datiraju još iz vremena narodnooslobodilačkog rata, kada su vlada i narodi tadašnje Jugoslavije podržavali pravednu stvar alžirskog naroda.

Ambasador je naveo da je alžirski premijer posetio Srbiju 2021. godine kako bi ponovo pokrenuo dijalog na najvišem nivou. Takođe, ministar spoljnih poslova Alžira posetio je Beograd u junu prošle godine, kada je usvojena zajednička mapa puta sa ciljem revitalizacije saradnje na svim nivoima.

„Ta saradnja uskoro će imati koristi i od ponovnog otvaranja direktne vazdušne linije između Alžira i Beograda, što će olakšati razmenu u oblasti turizma i trgovine“, zaključio je ambasador Mahraz.