Samit Mercosur-a u Paragvaju: Odsustvo Mileija i budućnost bloka pod znakom pitanja

Samit Mercosur-a u Paragvaju: Odsustvo Mileija i budućnost bloka pod znakom pitanja

Najznačajniji trenutak na sastanku trgovinskog bloka Mercosur u Paragvaju u nedelju bilo je odsustvo argentinskog predsednika Havijera Mileija. Mileji je preskočio samit kako bi prisustvovao mitingu desnice u Brazilu, što je dodatno produbilo političke podele unutar najvećeg trgovinskog bloka u Južnoj Americi.

Predsednik Paragvaja, Santjago Penja, postavio je niska očekivanja za predsednički samit, koji je trebalo da se održi u ponedeljak. „Nadam se da će ovaj samit biti prilika za razmišljanje, u vreme kada Mercosur očigledno ne prolazi kroz svoj najbolji trenutak“, izjavio je Penja.

Mercosur, carinska unija koja je formirana pre 33 godine između Argentine, Brazila, Paragvaja i Urugvaja, suočava se sa brojnim izazovima, uključujući protekcionizam, političku nestabilnost i nizak nivo unutrašnje trgovine. Proteklih decenija blok je postavio više barijera nego što je razbio, a jedini značajni trgovinski sporazumi postignuti su sa Egiptom i Izraelom.

Situacija se dodatno komplikuje činjenicom da su politički moćne industrije u Brazilu i Argentini dugo dominirale sklapanjem poslova, izazivajući nezadovoljstvo među manjim članicama. Urugvaj je 2021. godine najavio da će tražiti sporazum sa Kinom van bloka, što je dodatno narušilo solidarnost unutar Mercosura.

Mileji, koji je zagovornik slobodne trgovine, nazvao je Mercosur „defektnim“ i izrazio želju za potpunim povlačenjem Argentine iz bloka. Njegov nedolazak na samit dodatno je pogoršao tenzije sa levičarskim brazilskim predsednikom Luizom Inasijom Lula da Silvom, što može imati dugoročne posledice po stabilnost Mercosura.

Tokom sastanaka u Paragvaju, argentinska ministarka spoljnih poslova, Diana Mondino, naglasila je da Argentina promoviše novu spoljnu ekonomsku politiku fokusiranu na slobodu i predložila mogućnost bilateralnih sporazuma ukoliko nije moguće napredovati kao Mercosur.

Uprkos kritikama, brazilski ministar spoljnih poslova, Mauro Vieira, istakao je važnost regionalne saradnje i potrebu za jačanjem institucija Mercosura.

U ponedeljak, predsednici će ratifikovati Boliviju kao petu punopravnu članicu bloka, što je prvi rast Mercosura u godinama. Međutim, Mileijeve tvrdnje o navodnom vojnom udaru u Boliviji dodatno su zakomplikovale političku situaciju.

Samit Mercosur-a u Paragvaju predstavlja prekretnicu za budućnost bloka, sa mnogim otvorenim pitanjima i neizvesnostima koje ostaju nerazjašnjene.