Guverner Havaja kaže da bi Bajden za nekoliko dana mogao da odluči da li će ostati u predsedničkoj trci

Guverner Havaja kaže da bi Bajden za nekoliko dana mogao da odluči da li će ostati u predsedničkoj trci

Predsednik Džo Bajden razmatra odluku o eventualnoj kandidaturi za reizbor, prema informacijama guvernera Havaja koji je nedavno prisustvovao sastanku sa Bajdenom i drugim demokratskim guvernerima. Guverner Havaja, Džoš Grin, je izjavio da ukoliko Bajden odluči da se ne kandiduje, veruje da bi predsednik mogao imenovati potpredsednicu Kamalu Haris kao svoju zamenu na listi.

Grin je istakao da je podrška Bajdenu snažna, ali da će predsednik, ukoliko oseti da nije dorastao izazovu ili da ne može pobediti, povući svoju kandidaturu. Naglasio je da će se u narednim danima saznati Bajdenova odluka u vezi sa tim.

Postavlja se pitanje o Bajdenovoj sposobnosti i mentalnoj oštrini nakon nedavnih debata, međutim Grin stoji uz predsednika ističući da svako može imati trenutke slabije jasnoće u govoru, ali da to ne bi trebalo da bude osnov za diskvalifikaciju, posebno kada se uzme u obzir Bajdenovo iskustvo i mudrost.

U kontekstu predstojećih izbora 2024. godine, Grin je naglasio da Bajden mora doneti ličnu odluku o eventualnoj kandidaturi i da ta odluka ne sme biti pod uticajem spoljnih faktora, već ličnih uverenja i saveta najbližih saradnika.

Govoreći o potencijalnim zamenskim kandidatima, Grin je istakao da bi Demokratska stranka pozitivno reagovala ukoliko bi Bajden imenovao svoju potpredsednicu kao kandidata za predsedničke izbore. Haris je opisana kao moćna ličnost sa relevantnim iskustvom, što bi je činilo prihvatljivom kandidatkinjom.

U osvrtu na nedavni sastanak sa Bajdenom, Grin je potvrdio da je postavio pitanje o zdravstvenom stanju predsednika, na šta je Bajden odgovorio sa šaljivom primedbom koja je, prema Grinu, izvučena iz konteksta. Istakao je da je sastanak sa guvernerima bio iskren, sa različitim mišljenjima izraženim bez pretenzija ili skrivenih ciljeva.