Povratak legende: Lebron Džejms ponovo na Olimpijadi

Povratak legende: Lebron Džejms ponovo na Olimpijadi

Lebron Džejms, legendarni američki košarkaš, vratio se na Olimpijske igre kao član američkog tima, nekoliko meseci pre svog 40. rođendana. Iako je već obezbedio svoje mesto u istoriji košarke, Džejms je odlučio da se takmiči na Olimpijadi u Parizu iz jednostavnog razloga – zato što to želi.

Već kao 19-godišnjak je prvi put igrao za američki olimpijski tim, a ponovio je to još dva puta u svojim 20-im godinama. Sada, sa trostrukom olimpijskom medaljom (dva zlata i jedna bronza), Džejms je započeo pripreme sa američkim timom u Las Vegasu, sa ciljem da osvoji zlatnu medalju peti put zaredom za SAD.

„Još uvek igram na visokom nivou,“ rekao je Džejms nakon prvog treninga. „Još uvek volim košarkašku igru. A tim SAD je dobro prošao prema meni, tako da sam osećao da je važno za ovo leto moći da izađem i igram sa ostatkom momaka.“

Prvi trening održan je istovremeno sa debijem njegovog sina Bronija Džejmsa u Kalifornijskoj klasičnoj letnjoj ligi. Ipak, Džejms nije propustio trening, pokazavši svoju posvećenost timu. Povezao se sa bivšim trenerima Erikom Spoelstrom i Tajronom Lueom, sa kojima je osvajao NBA titule.

Trener SAD Stiv Ker bio je impresioniran Džejmsovim naporom na treningu. „Bio sam oduševljen koliko naporno vežba,“ rekao je Ker. „Otišla sam do Tia i Spoja, i rekla sam, ‘Da li je ovo normalno?’ Obojica su rekli: ‘Svaki dan, svaku vežbu, svaki prolaz’.“

Udruživanje sa Stivenom Karijem, još jednim NBA velikanom, bilo je deo motivacije za Džejmsa. „Razgovarao sam sa obojicom o ovoj ideji da budemo zajedno nakon što su se godinama borili jedan protiv drugog sa tako visokim ulozima,“ rekao je Ker. „Očigledno se jako dobro uklapaju.“

Džejms je bio deo američkih timova koji su osvojili bronzu na Olimpijskim igrama 2004. u Atini i Svetskom prvenstvu 2006. u Japanu. Od tada, Amerikanci su ostali neporaženi kada Džejms nosi dres SAD-a na međunarodnim turnirima, sa savršenim rekordom od 36-0.

Iako nije igrao u Rio de Žaneiru ili Tokiju, Džejms će sada učestvovati na svojoj četvrtoj Olimpijadi, izjednačivši rekord Karmela Entonija za najviše nastupa jednog američkog igrača. Kevin Durant će takođe igrati na svojoj četvrtoj Olimpijadi ovog leta.

„Ovde sam da provedem lepo leto,“ rekao je Džejms. „Naš jedini cilj je da osvojimo zlatnu medalju.“