Akupunktura povezana sa poboljšanim kvalitetom sna kod pacijenata sa Parkinsonovom bolešću

Akupunktura povezana sa poboljšanim kvalitetom sna kod pacijenata sa Parkinsonovom bolešću

Akupunktura je povezana sa poboljšanim kvalitetom sna kod pacijenata sa Parkinsonovom bolešću, prema studiji objavljenoj na mreži 26. juna u JAMA Netvork Open.

Mingiue Ian, Ph.D., sa Prvog kliničkog koledža Univerziteta kineske medicine Guangdžou u Kini, i kolege su nasumično dodelili 78 pacijenata sa Parkinsonovom bolešću i lošim kvalitetom sna na pravu ili lažnu akupunkturu tokom četiri nedelje.

Istraživači su otkrili značajno povećanje rezultata na skali spavanja Parkinsonove bolesti (PDSS) u odnosu na početnu liniju i za stvarnu i za lažnu grupu. Posle četiri nedelje lečenja, prava grupa je imala značajno povećanje PDSS rezultata nakon četiri nedelje i osam nedelja praćenja u poređenju sa lažnom grupom. Nije bilo prijavljenih ozbiljnih neželjenih događaja ni u jednoj grupi studije, a svi umereni neželjeni događaji su dobro upravljani.

„U ovom randomizovanom kliničkom ispitivanju, akupunktura je poboljšala kvalitet sna i ukupan kvalitet života za osobe sa Parkinsonovom bolešću. Terapeutski efekti su trajali do četiri nedelje, naglašavajući potencijal akupunkture kao korisnog dodatka u upravljanju problemima vezanim za spavanje kod pacijenata sa Parkinsonova bolest“, pišu autori. „Buduća istraživanja bi trebalo da razmotre različite uzorke učesnika kako bi se osigurala primenljivost rezultata na širu populaciju pacijenata sa Parkinsonovom bolešću.“

Dva autora imaju patente vezane za lažnu iglu opisanu u ovom ispitivanju.