Novo istraživanje pokazuje da milioni Amerikanaca pate od hronične nesanice

Novo istraživanje pokazuje da milioni Amerikanaca pate od hronične nesanice

Milioni Amerikanaca bore se sa nesanicom, prema novom istraživanju Američke akademije za medicinu spavanja (AASM). Otprilike 12% anketiranih Amerikanaca izjavilo je da im je dijagnostikovana hronična nesanica.

Muškarci su nešto češće (13%) nego žene (11%) prijavili dijagnozu hronične nesanice. Milenijalci prednjače sa najvećom stopom dijagnoze (15%).

Simptomi povezani sa nesanicom uključuju dnevni umor, osećaj nezadovoljstva spavanjem, probleme sa koncentracijom, depresiju, anksioznost, razdražljivost, nisku motivaciju i energiju.

„Hronična nesanica utiče ne samo na to kako osoba spava noću, već i na to kako se oseća i funkcioniše tokom dana“, rekao je dr Erik Olson, predsednik AASM.

Hronična nesanica može narušiti fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje, povećavajući rizik od depresije, anksioznosti, zloupotrebe supstanci, saobraćajnih nesreća, Alchajmerove bolesti i dijabetesa tipa 2.

Najefikasniji tretman za hroničnu nesanicu je kognitivna bihejvioralna terapija (KBT). Ovaj pristup kombinuje strategije ponašanja, kao što su dosledan raspored spavanja i ustajanje iz kreveta kada ne možete da zaspite, sa strategijama razmišljanja koje pomažu u zameni strahova od nesanice korisnijim očekivanjima.

„KBT nudi pacijentima koji pate od hronične nesanice visoko personalizovan plan koji će pomoći u identifikaciji bilo kakvih osnovnih problema i obezbediti dugoročna rešenja koja promovišu zdrav san“, rekao je Majkl Nadorf, predsednik Društva bihejvioralne medicine za spavanje.

Ako imate problema da zaspite ili ostanete zaspali, obavestite svog lekara. Lekar vas može uputiti terapeutu ili AASM akreditovanom centru za spavanje za pomoć.

Anketa je sprovedena onlajn na uzorku od 2.006 odraslih širom Sjedinjenih Država, od 16. do 24. maja. Margina greške je plus ili minus 2 procentna poena.