Članovi najbogatije porodice u Velikoj Britaniji osuđeni za iskorišćavanje indijskog osoblja

Članovi najbogatije porodice u Velikoj Britaniji osuđeni za iskorišćavanje indijskog osoblja

Švajcarski sud osudio je 79-godišnjeg indijsko-britanskog tajkuna Prakaša Hinduju i tri člana njegove porodice na četiri godine zatvora zbog navodnog iskorišćavanja domaćeg osoblja u njihovoj vili u Švajcarskoj.

Članovi najbogatije britanske porodice, čije se bogatstvo procenjuje na 47 milijardi dolara, optuženi su da su doveli sluge iz rodne Indije, zapošljavali ih bez odgovarajuće dokumentacije, oduzimali im pasoše i terali ih da rade do 18 sati dnevno za plate manje od desetina iznosa zahtevanog po švajcarskom zakonu.

Tužioci su takođe optužili Prakaša i njegovu suprugu, kao i njihovog sina i snaju, za trgovinu ljudima – ali je optužba odbačena jer su radnici navodno „barem delimično“ razumeli u šta se upuštaju. do AP.

Porodica je prošle nedelje postigla neobjavljenu nagodbu sa svoja trojica optuženih, ali su švajcarske vlasti ipak odlučile da nastave sa izricanjem kazne u slučaju iz 2018, navodeći „težinu“ optužbi.

„Oni profitiraju od bede sveta“, rekao je tužilac Ženeve Iv Bertosa pred sudom u svom završnom obraćanju u petak, optužujući milijardere da svojim ugroženim zaposlenima plaćaju manje nego što troše „na svog psa“.

Hindudžije, koji zbog starosti i lošeg zdravlja nisu bili prisutni na sudu, negirali su optužbe i „razočarani“ su „prekomernom“ optužnicom, kažu njihovi advokati, koji su se obavezali da će uložiti žalbu na presudu da traže „pravdu, a ne socijalnu pravda.”

„Mi nemamo posla sa maltretiranim robovima“, rekao je jedan advokat sudu, tvrdeći da su radnici mogli slobodno da napuste vilu. Drugi advokat je tvrdio da su zaposleni zapravo „zahvalni Hindudži što su im ponudili bolji život“.

Prakaš je drugi od tri brata, svi građani Velike Britanije, koji kontrolišu Hinduja Group, multinacionalni konglomerat koji ima poslovne interese u nafti, bankarstvu, IT-u, sajber bezbednosti, zdravstvu, nekretninama i medijima. Dobio je švajcarsko državljanstvo 2000. godine i nastanio se u Švajcarskoj, odakle vodi porodičnu banku, navodi FT. Njegov stariji brat Gopichand, najbogatiji čovek u Velikoj Britaniji, kontroliše poslove grupe iz Londona, dok njihov mlađi brat Ashok vodi indijske interese grupe.