Izaslanik UN brani neuključivanje avganistanskih žena u predstojeći sastanak sa talibanima u Kataru

Izaslanik UN brani neuključivanje avganistanskih žena u predstojeći sastanak sa talibanima u Kataru

Najviši zvaničnik Ujedinjenih nacija u Avganistanu opravdao je odsustvo žena sa predstojećeg sastanka između talibana i izaslanika iz 22 zemlje, ističući da će pitanja prava žena biti nužno istaknuta. Specijalna izaslanica UN-a Roza Otunbajeva bila je iznenađena kritikama organizacija za ljudska prava zbog nedostatka žena na sastanku u Dohi. Talibani su preuzeli vlast nakon povlačenja snaga SAD i NATO-a 2021. godine, ali nijedna zemlja ih ne priznaje kao vladu, dok UN ističu da je priznanje teško dok se ograničenja na obrazovanje i zapošljavanje žena održavaju.

Izvršni direktor Hjuman rajts voča Tirana Hasan je upozorila na pojačanu represiju nad ženama od strane talibana, uz plan UN-a da održi sastanak bez direktnog uključivanja žena ili njihovog prisustva. Generalni sekretar Amnesti internešenela Agnes Kalamar naglasila je važnost adekvatnog bavljenja krizom ljudskih prava u Avganistanu na sastanku, uključujući aktiviste za ljudska prava i druge relevantne aktere iz avganistanskog civilnog društva.

Otunbajeva, bivša predsednica i ministarka spoljnih poslova Kirgistana, naglasila je da odluke o sastanku nisu nametnute UN-u, ali je potvrdila da avganistanske žene neće biti prisutne. Rozmeri Dikarlo, politički šef UN, predsedavaće sastankom, na kojem će prisustvovati i nekoliko od ukupno 22 specijalna izaslanika za Avganistan koji su žene.

Sastanak je treći u nizu pod pokroviteljstvom UN-a o avganistanskoj krizi u Dohi. Talibani nisu pozvani na prvi sastanak, dok su za drugi postavili neprihvatljive zahteve, uključujući isključivanje članova avganistanskog civilnog društva iz pregovora. Podsekretar generalnog sekretara Rosa Dikarlo posetila je Avganistan i pozvala talibanskog ministra spoljnih poslova Amira Kana Mutakija na sastanak, na koji su talibani pristali da pošalju delegaciju.

Otunbajeva je istakla značaj prvog direktnog sastanka između talibana i izaslanika, fokusirajući se na ključna pitanja poput privatnog biznisa, bankarstva i borbe protiv narkotika. Naglasila je potrebu za uključivanjem žena u procese odlučivanja i pristupom preduzećima. UN se nadaju da će razgovori na sastanku omogućiti dogovor o sledećim koracima za olakšavanje situacije u Avganistanu.

Ujedinjene nacije planiraju četvrti sastanak u Dohi, fokusiran na uticaj klimatskih promena na zemlju. Direktorka za finansije Kancelarije UN za humanitarnu pomoć, Liza Douten, upozorila je na povećanje humanitarne krize u Avganistanu usled ekstremnih vremenskih događaja i klimatskih promena. Otunbajeva je istakla potrebu za stvaranjem radnih grupa za rešavanje problema u poljoprivredi, pružanja pomoći zavisnicima i unapređenja poslovanja i borbe protiv kriminala.

U kontekstu obrazovanja, Otunbajeva je naglasila značaj omogućavanja školovanja devojčicama, ističući da je Avganistan jedina zemlja u Organizaciji islamske saradnje koja ne dozvoljava obrazovanje devojčicama, što ima ozbiljne posledice. Douten je takođe upozorila da zabrana obrazovanja devojčica dovodi do porasta dečjih brakova i drugih negativnih pojava.