SAD zabranjuju ruski antivirusni softver Kasperski

SAD zabranjuju ruski antivirusni softver Kasperski

Sjedinjene Države su u četvrtak zabranile ruskoj firmi za sajber bezbednost Kasperski da isporučuje svoje popularne antivirusne proizvode u zemlji iz razloga nacionalne bezbednosti, saopštilo je Ministarstvo trgovine SAD.

„Kasperski generalno više neće moći, između ostalih aktivnosti, da prodaje svoj softver u Sjedinjenim Državama ili da pruža ažuriranja softvera koji se već koristi“, navodi agencija u saopštenju u kojem je najavljena akcija, za koju je rekla da je prva te vrste. .

Saopštenje je usledilo nakon duge istrage koja je otkrila da „nastavljene operacije Kasperskog u Sjedinjenim Državama predstavljaju rizik za nacionalnu bezbednost zbog ofanzivnih sajber sposobnosti i kapaciteta ruske vlade da utiče ili usmerava operacije Kasperskog“, dodaje se.

Kasperski nije odmah odgovorio na zahtev za komentar odluke.

„Rusija je iznova pokazala da ima sposobnost i nameru da iskoriste ruske kompanije, kao što je Kasperski Lab, za prikupljanje i oružje osetljivih američkih informacija“, rekla je američka sekretarka za trgovinu Gina Raimondo u saopštenju.

Akcije Ministarstva trgovine pokazuju američkim protivnicima da ono neće oklevati da reaguje kada „njihova tehnologija predstavlja rizik za Sjedinjene Države i njihove građane“, dodala je ona.

Ovaj potez je prva takva akcija preduzeta od kada je izvršna naredba iz Trampove ere dala Ministarstvu trgovine ovlašćenja da istraži da li određene kompanije predstavljaju rizik za nacionalnu bezbednost.

Dok je sedište multinacionalne kompanije u Moskvi, ona ima kancelarije u 31 zemlji širom sveta, opslužujući više od 400 miliona korisnika i 270.000 korporativnih klijenata u više od 200 zemalja, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Pored zabrane prodaje antivirusnog softvera kompanije Kasperski, Ministarstvo trgovine je takođe dodalo tri entiteta povezana sa firmom na listu kompanija za koje se smatra da su zabrinuti za nacionalnu bezbednost, „zbog njihove saradnje sa ruskim vojnim i obaveštajnim vlastima u podršci ruskom vladine ciljeve sajber obaveštajne službe“.

Ministarstvo trgovine je saopštilo da je „snažno ohrabrilo“ korisnike da pređu na nove dobavljače, iako im njihova odluka ne zabranjuje korišćenje softvera ako to odluče.

Kasperskom je dozvoljeno da nastavi sa određenim operacijama u Sjedinjenim Državama, uključujući obezbeđivanje antivirusnih ažuriranja, do 29. septembra ove godine, „kako bi minimizirao smetnje američkim potrošačima i preduzećima i da bi im dao vremena da pronađu odgovarajuće alternative“, dodaje se.