Ronaldo može da se nosi sa fizičkim intenzitetom Eura 2024, kaže selektor Portugala

Ronaldo može da se nosi sa fizičkim intenzitetom Eura 2024, kaže selektor Portugala

Selektor Portugala Roberto Martinez izvukao je statističke podatke kako bi odbranio svoj nastavak selekcije Kristijana Ronalda nakon što je u petak doveden u pitanje njegov kapacitet da podnese fizički intenzitet Evropskog prvenstva.

39-godišnji Ronaldo odigrao je celu utakmicu, ali nije postigao gol na otvaranju grupne faze Portugala, pobedivši Češku sa 2-1 u utorak.

Sledeći petostruki svetski igrač godine je ono što obećava da će biti intenzivan, atmosferski meč protiv Turske i njenih glasnih, strastvenih navijača u Dortmundu u subotu.

Izađite iz grupe i Portugal će morati da igra svakih četiri ili pet dana da bi stigao do finala u Berlinu 14. jula.

Martinez je insistirao da to nije više od Ronalda, čak ni u njegovim godinama, i ukazao na njegov rekord u saudijskoj ligi sa Al-Nasrom u nedavno završenoj sezoni.

„Mogu li nešto da te pitam?“ Martinez je odgovorio na pitanje da li će Ronaldove minute možda morati da upravljaju na Euru 2024. „Da li znate koliko je minuta Kristijano igrao prošle sezone?“

Odgovor je bio 2.649 minuta u ligi, što je drugi najveći rezultat za Al-Nasr iza Sadija Manea. Ronaldo je počeo 31 od 34 utakmice tima, ponovo iza samo Maneovih 32 utakmice.

Martinezu je rečeno da se intenzitet saudijske lige ne može porediti sa onim što doživljava na Euru 2024. i da ne mora toliko da pritiska sa fronta sa svojim klubom.

„Mislim da kada govorite o atmosferi, radi se o iskustvu i načinu na koji se nosite sa velikim prilikama“, nastavio je Martinez. „Mislim da ne postoji još jedan igrač u svetskom fudbalu koji je imao šest evropskih prvenstava.

„Ono što je važno razumeti je šta igrač donosi. Za nas Kristijano donosi iskustvo, znanje, prilike za postizanje golova, to kretanje u kutiji, priliku da otvorimo prostor. Ako želite da analizirate njegovu statistiku u smislu fizičkog, sve što treba da uradite je da pogledate šta je uradio u poslednjih 12 meseci.

Martinez je tvrdio da je Ronaldo izabran zbog onoga što nastavlja da radi, a ne samo zbog onoga što je uradio u svojoj legendarnoj karijeri.

„Kristijano je u reprezentaciji Portugala jer zaslužuje da bude“, rekao je Martinez. „Kristijano je postigao 51 gol u 50 utakmica (prošle sezone). Sva fizička statistika samo potvrđuje da može da igra svaka četiri dana.

Ronaldo je odbačen od Portugala u nokaut fazi Svetskog prvenstva 2022. u Kataru, gde je tim vodio Fernando Santos, a na kraju je eliminisan od Maroka u četvrtfinalu.

S obzirom na Martinezovu robusnu odbranu od Ronalda, izgleda da su male šanse da se to dogodi u Nemačkoj i on je pohvalio Ronalda za njegov rad i disciplinu protiv Čeha, protiv kojih je imao tri udarca u gol.