Francuska i Holandija se sastaju u ključnom meču na Evropskom prvenstvu, Mbape pod znakom pitanja

Francuska i Holandija se sastaju u ključnom meču na Evropskom prvenstvu, Mbape pod znakom pitanja

Bivši šampioni Francuska i Holandija odmeriće snage u drugom meču Grupe D na Evropskom prvenstvu. Meč počinje u petak u 21 čas po lokalnom vremenu (19:00 GMT). Francuska je dominirala u poslednjih osam susreta sa Holandijom, pobedivši u sedam, uključujući ubedljive pobede u kvalifikacijama.

Međutim, tim Francuske suočava se sa neizvesnošću oko učešća svoje zvezde Kilijana Mbapea, koji je slomio nos u prvoj pobedi nad Austrijom. Mbape će morati da nosi masku ako zaigra, a do sada nije postigao gol u pet utakmica na Evropskom prvenstvu, uprkos impresivnom učinku od 47 golova na 80 utakmica za reprezentaciju.

Obe ekipe imaju po tri boda, sa Holandijom koja je savladala Poljsku sa 2-1 i Francuskom koja je uz autogol pobedila Austriju sa 1-0. U kvalifikacijama, Francuska je bila superiornija, savladavši Holandiju sa 4-0 kod kuće i 2-1 u gostima.

Holandski napadač Ćavi Simons vraća se u Lajpcig, gde je igrao na pozajmici iz Pari Sen Žermena. Simons je postigao osam golova u 32 bundesligaške utakmice i odigrao značajnu ulogu u uspehu Lajpciga.

Holandija, koja je osvojila Euro ’88 sa sadašnjim trenerom Ronaldom Kumanom kao igračem, nada se ponavljanju tog uspeha. Francuska je osvojila Evro ’84 kao domaćin, i Evro 2000 sa Didijeom Dešamom kao kapitenom.

Selektor Francuske Didije Dešam je optimističan povodom Mbapeovog nastupa, ističući da će tim učiniti sve da on bude spreman. Holandija nema novih povreda, ali će im nedostajati Frenkie de Jong i Teun Koopmeiners.

Francuska je u poslednjih 30 susreta pobedila Holandiju 15 puta, dok su Holanđani slavili 11 puta, uz više postignutih golova. Na poslednja četiri velika turnira, Francuska je tri puta stizala do finala.

Holandski golman Bart Verbrigen i selektor Ronald Kuman istakli su važnost ovog meča, naglašavajući dobro pripremljenost i visok moral tima. Francuski vezista Adrijen Rabio podseća na važnost intenziteta i efikasnosti u napadu, posebno u susretima sa Holandijom.