UEFA kaznila Albaniju i Srbiju sa 10.700 dolara za nacionalističke transparente na utakmicama Eura 2024

UEFA kaznila Albaniju i Srbiju sa 10.700 dolara za nacionalističke transparente na utakmicama Eura 2024

UEFA je danas izrekla kazne fudbalskim savezima Albanije i Srbije zbog ponašanja njihovih navijača na utakmicama Evropskog prvenstva. Svaki savez je kažnjen sa 10.000 evra zbog isticanja nacionalističkih mapa na transparentima, što je smatrano neprikladnim ponašanjem za sportski događaj. Navijači Albanije su na meču protiv Italije istakli mapu svoje zemlje proširenu na teritoriju susednih država, dok su navijači Srbije prikazali nezavisno Kosovo na svom transparentu uz slogan „Nema predaje“ tokom poraza od Engleske. FIFA je već procesuirala sličan slučaj na Svetskom prvenstvu 2022. godine kada su igrači Srbije bili fotografisani sa istim transparentom u svlačionici pre meča sa Brazilom.

Pored novčanih kazni, UEFA je takođe pokrenula istragu o navodnoj diskriminaciji srpskih navijača na ovom takmičenju. Fudbalski savez Kosova je zvanično podneo žalbu UEFA-i u vezi sa ovim događajem. Albanski fudbalski savez dodatno je kažnjen sa 27.375 evra zbog niza incidenata koji su se dogodili tokom mečeva, uključujući paljenje baklji, vatromet, bacanje čaša piva i ulazak jednog navijača na teren.

Incidenti navijača koji su upadali na teren obeležili su prvu nedelju utakmica na Euru 2024, a UEFA je brzo reagovala izricanjem kazni svojem disciplinskom sudu. Kazne su objavljene ubrzo nakon remija Albanije sa Hrvatskom od 2-2 u drugom kolu Grupe B. Savez Srbije mora da plati dodatnih 4.500 evra zbog incidenata vezanih za bacanje čaša piva od strane njihovih navijača.