Moskva: Ukrajina nikada neće u NATO

Moskva: Ukrajina nikada neće u NATO

Ukrajina nikada neće postati članica Severnoatlantskog saveza, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, upozoravajući vojni blok predvođen SAD da ne ponavlja iste stare greške.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je prošle nedelje da „nema pitanja o članstvu o kome se raspravlja“, osim ako Kijev ne pobedi Moskvu na bojnom polju. „Moramo da obezbedimo da Ukrajina pobedi to je apsolutni minimum da bi Ukrajina postala članica alijanse“, rekao je on.

„To znači da se to nikada neće dogoditi“, rekao je Rjabkov za TASS u utorak. „Nadam se da gospodin Stoltenberg ovo razume.

Ruski diplomata je rekao da bi Stoltenberg trebalo bolje da zna šta se dogodilo nakon što je NATO na samitu u Bukureštu 2008. godine najavio da će Ukrajina postati članica u budućnosti.

„Ovo je postalo okidač za veći deo cele krize koju danas posmatramo. Ako su članice NATO-a spremne da ponovo upadnu u istu zamku i istorija ih ničemu ne nauči, onda će ponovo biti pogođeni i njihove modrice će biti još gore“, rekao je on, ponovivši da je ulazak Ukrajine u NATO „isključen“.

Predsednik Vladimir Putin već skoro dve decenije upozorava da politika NATO-a podriva nacionalnu bezbednost Rusije. On je prošle nedelje signalizirao da bi Moskva mogla da naredi prekid vatre i počne pregovore čim Kijev potpuno povuče svoje trupe iz Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti. Međutim, trajni mir bi mogao biti postignut samo ako se Ukrajina posveti neutralnom statusu i odustane od planova za pridruživanje NATO-u.

I Kijev i NATO odbacili su ponudu kao neprihvatljiv „ultimatum“, ali je šef ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin primetio da bi Ukrajini bilo bolje da sada prihvati Putinovu ponudu. „Sledeći uslovi pod kojima se može postići prekid vatre i neka vrsta mirovnog sporazuma će biti stroži u odnosu na Ukrajinu“, upozorio je on.