Utakmica Engleska-Srbija na Evropskom prvenstvu 2024. smatra se „visokorizičnom“

Utakmica Engleska-Srbija na Evropskom prvenstvu 2024. smatra se „visokorizičnom“

Predstavljajući meč između Engleske i Srbije kao visokorizičan, policija je u Gelzenkirhenu ograničila prisustvo alkohola na stadionu samo na pivo sa niskim sadržajem alkohola. Dok se organizatori pripremaju za festivalsku atmosferu u gradu, postoji zabrinutost zbog mogućih incidenata.

Vilhelm Vesels, šef kancelarije za Evropsko prvenstvo u Gelzenkirhenu, izjavio je da grad ima značajne količine alkohola, konkretno 80.000 litara piva. Iako poruke upućene navijačima u Gelzenkirhenu deluju konfuzno, grad je uzbuđen što je domaćin ovog velikog događaja.

Navijačka zona i stadion postavljeni su u centru grada u očekivanju dolaska oko 20.000 engleskih i 10.000 srpskih navijača, ali postoji zabrinutost zbog potencijalnih incidenata kako se meč približava.

Peter Both, glavni direktor policije Gelzenkirhena, istakao je da će meč biti klasifikovan kao utakmica visokog rizika, s obzirom na istorijske događaje. Engleski navijači su poznati po problematičnom ponašanju, dok su srpski navijači prethodno izazvali incidente koji su rezultirali otkazivanjem utakmice protiv Italije 2010. godine.

Iako se primena ograničenja na alkohol niskog sadržaja čini kao korak ka sprečavanju incidenata, pitanje je efikasnosti ove mere zbog dostupnosti jačih pića van stadiona.

Obojica se slažu da prekomerna konzumacija alkohola može doprineti nasilnom ponašanju, te da bi trebalo biti nulte tolerancije prema pijanim osobama na stadionu.

Uoči meča, Vesels je naglasio da postoje i druge opcije za navijače osim alkohola, poput kobasica i čipsa.