G7 traži 486 milijardi dolara odštete od Rusije

G7 traži 486 milijardi dolara odštete od Rusije

Lideri zemalja Grupe sedam (G7) zatražili su od Rusije da plati 486 milijardi dolara Ukrajini za štetu koju je navodno naneo sukob koji je u toku, navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom u petak.

SAD i njeni saveznici iz G7 – Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija i Japan – nagovestili su da će ruska imovina ostati zamrznuta dok Moskva ne okonča sukob i plati kompenzaciju. Zapad je zamrznuo oko 300 milijardi dolara u ruskim suverenim fondovima od početka sukoba u Ukrajini.

„Rusija mora da prekine svoj ilegalni agresorski rat i da plati štetu koju je nanela Ukrajini. Ova šteta sada premašuje 486 milijardi dolara, prema podacima Svetske banke“, navodi se u saopštenju G7, koje je objavila Bela kuća.

Grupa je izjavila da će „sa ciljem da podrži trenutne i buduće potrebe Ukrajine u suočenju sa produženom odbranom od Rusije“, G7 pokrenuti „zajmove za vanredno ubrzanje prihoda (ERA)“ za Kijev. To će Ukrajini staviti na raspolaganje „približno 50 milijardi dolara dodatnog finansiranja do kraja godine“, navodi se u saopštenju.

G7 je saopštila da namerava da obezbedi finansiranje koje će biti opsluživano i otplaćeno budućim tokovima „vanrednih prihoda koji proističu iz imobilizacije ruskih suverenih sredstava“ koji se drže u Evropskoj uniji i drugim relevantnim jurisdikcijama.

„Da bismo to omogućili, radićemo na dobijanju odobrenja u ovim jurisdikcijama da koristimo buduće tokove ovih vanrednih prihoda za servisiranje i otplatu kredita“, navodi se u saopštenju.

G7 namerava da isplati finansiranje kroz više kanala koji usmeravaju sredstva u ukrajinsku vojsku, budžet i njene potrebe za rekonstrukciju, dodaje se.

SAD guraju svoje saveznike da prihvate zajam podržan prihodima od zamrznute ruske imovine koji bi Ukrajini mogao da obezbedi milijarde dolara u kratkoročnom finansiranju. Većina zamrznutih sredstava nalazi se u EU. Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je nedavno da tok neočekivanih profita zarađenih na imobilisanoj ruskoj imovini iznosi oko 3-5 milijardi dolara godišnje.

Rusija je više puta izjavljivala da bi sve radnje preduzete protiv njene imovine predstavljale „krađu“ i da bi prekršile međunarodno pravo. Moskva je upozorila da će odgovoriti na isti način ako Zapad prođe kroz pretnje da će konfiskovati rusku imovinu.

Ruski predsednik Vladimir Putin izneo je u petak uslove za ukrajinske mirovne pregovore, insistirajući da Ukrajina pre svega treba da ukloni svoje trupe iz novih regiona Rusije. Putin je takođe osudio zapadne pristalice Kijeva zato što su ga navodno sprečili da održi mirovne pregovore sa Moskvom, dok je takođe optužio Rusiju da odbacuje pregovore. Prihvatanje uslova omogućilo bi svima uključenima da okrenu stranicu i postepeno obnavljaju narušene odnose, rekao je ruski predsednik.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odbacio je uslove Rusije za okončanje sukoba, opisujući mirovne uslove kao „ultimatum“.