Svako peto dete u svetu ima višak kilograma

Svako peto dete u svetu ima višak kilograma

Jedno od pet dece ili adolescenata u svetu ima višak kilograma, prema studiji objavljenoj na internetu 10. juna u JAMA Pedijatrija.

Ksiniue Zhang, Ph.D., sa Univerziteta Sichuan u Chengduu, Kina, i kolege su sproveli sistematski pregled literature kako bi procijenili rasprostranjenost prekomjerne težine i gojaznosti kod djece i adolescenata u svijetu od 2000. do 2023. i procijenili potencijalne faktore rizika za i komorbiditete gojaznosti. .

Na osnovu 2.033 studije (154 različite zemlje ili regiona; 45,9 miliona pojedinaca), istraživači su otkrili da je ukupna prevalencija gojaznosti kod dece i adolescenata bila 8,5 procenata. Prevalencija je varirala od zemlje do zemlje, u rasponu od 0,4 posto (Vanuatu) do 28,4 posto (Portoriko). Zemlje sa indeksom humanog razvoja ≥0,8 i zemlje ili regioni sa visokim dohotkom su imale veću prevalenciju gojaznosti među decom i adolescentima. Postojalo je 1,5 puta povećanje prevalencije gojaznosti u periodu od 2012. do 2023. godine u poređenju sa 2000. do 2011. Visok rizik za depresiju i hipertenziju primećen je kod dece i adolescenata sa gojaznošću. Ukupna procena prekomerne težine je bila 14,8 procenata, a viška težine je bila 22,2 procenata kod dece i adolescenata.

„Višak težine među decom i adolescentima bio je povezan sa mešavinom inherentnih, bihejvioralnih, ekoloških i sociokulturnih uticaja kojima je potrebna pažnja i posvećena intervencija stručnjaka primarne zdravstvene zaštite, kliničara, zdravstvenih vlasti i šire javnosti“, pišu autori.