Istraživački tim razvija alat za skrining traumatskih povreda mozga

Istraživački tim razvija alat za skrining traumatskih povreda mozga

Jugozapadni istraživački institut (SvRI) razvio je alat za skrining za traumatsku povredu mozga (TBI). Komplet za naprednu vojnu meru mirisa (AMMO) uključuje niz mirisa, koji se mogu primeniti bilo gde od bojnog polja do fudbalskog terena, kako bi se otkrili TBI za nekoliko minuta.

„Kit za testiranje AMMO nije zamišljen kao dijagnostički test, već kao alat za skrining“, rekao je viši inženjer istraživanja SvRI Kreg Zimmern, vođa projekta.

Komplet uključuje šest zapečaćenih bočica koje oslobađaju niz mirisa, kao što su voćne i začinske arome. Kada se stisne, bočica za testiranje postaje plava što ukazuje da je miris oslobođen i da je spreman za upotrebu. Od pacijenata se traži da identifikuju miris iz četiri moguća izbora na priloženoj kartici. Odgovori su dokumentovani na posebnoj kartici za odgovore; tačni odgovori su skriveni iza nalepnice. Istraživanja pokazuju da neuspeh da se pravilno identifikuju mirisi u velikoj meri korelira sa pozitivnim rezultatima TBI na MRI pregledu.

„Neko ko je izložen eksploziji na bojnom polju mogao bi odmah da bude pregledan AMMO umesto da čeka pojavu znakova ili simptoma TBI. Nemogućnost da se identifikuju mirisi mogla bi da se koristi kao razlog za opravdanje MRI“, rekao je Zimern.

AMMO je podvrgnut studijama stabilnosti kako bi se utvrdilo koliko dugo komplet može da se čuva i da i dalje bude efikasan. SvRI razvija AMMO u skladu sa relevantnim smernicama FDA i ISO. To je jedini komplet za olfaktorni test koji je podvrgnut tako rigoroznoj kontroli.

„Komplet je jeftin, kompaktan, nema posebne uslove skladištenja i ne treba mu struja“, rekao je Zimern. „To ga čini potencijalnim alatom za skrining u hitnim sobama, kao i na radnim mestima, staračkim domovima i omladini, univerzitetskim i profesionalnim sportskim igrama.“

Iako AMMO ne zahteva nikakvu specijalizovanu obuku za administriranje, rezultati mogu da informišu proces donošenja odluka za prve odgovore i lekare.

„Traumatske povrede mozga mogu imati duboke i ponekad dugoročne posledice“, rekao je Zimmern. „One mogu dramatično da promene tok života. Osim toga, takođe ih je teško dijagnostikovati, a višestruki TBI mogu biti katastrofalni.“

SvRI je sarađivao sa Fondacijom Henrija M. Džeksona za unapređenje vojne medicine i Laboratorijom za istraživanje vazduhoplovstva na razvoju AMMO.