Poljska vlada definisala tampon zonu na granici sa Belorusijom

Poljska vlada definisala tampon zonu na granici sa Belorusijom

Poljska vlada definisala je tampon zonu na granici sa Belorusijom, koja će na nekim mestima iznositi 2 km, saopštio je na konferenciji za novinare u ponedeljak šef poljske vlade Donald Tusk.

„Usvojili smo rezoluciju koja je rezultirala naredbom ministra unutrašnjih poslova i administracije da se stvori zona na granici sa Belorusijom, o čemu se glasno raspravlja poslednjih dana“, rekao je Tusk.

On je napomenuo da je cilj da se zakomplikuje proces krijumčarenja ilegalnih migranata preko granice i da se stvore bolji uslovi za graničare, policiju i vojna lica.

Tusk je naglasio da je vlada svesna sve veće nelagodnosti stanovnika pograničnih regiona zbog stvaranja ove tampon zone. Ipak, biće učinjeno sve što je moguće da se pomogne meštanima u vezi sa hibridnim ratom Rusije i Belorusije protiv Poljske.

Šef poljske vlade je napomenuo da će se tampon zona na granici sa Belorusijom kretati od 200 metara do 2 km. On je dodao da mesta gde će tampon zona biti duboka 2 km nisu duga. Zavisiće od terena, uključujući i šume, na koje stižu šverceri i čekaju dolazak ilegalnih imigranata za njihov dalji transport na zapad.

Tusk je rekao da su poljski graničari i vojska koristili vatreno oružje „više od hiljadu puta” u proteklih šest meseci da bi uplašili ilegalne migrante koji su pokušali da se probiju kroz ogradu da uđu u Poljsku, a u maju je bilo 770 takvih slučajeva. .

On je obavestio da je ministar narodne odbrane pripremio Nacrt zakona o specifičnostima upotrebe vatrenog oružja na granici kako vojska, graničari i policijski službenici ne bi odgovarali za eventualnu zloupotrebu ovlašćenja u kontekstu upotrebe vatrenog oružja. .

Kako je saopšteno, vojnik je preminuo u Poljskoj nakon što ga je pre nekoliko dana izbo ilegalni migrant koji je pokušavao da uđe u Poljsku iz Belorusije.

Posle nekoliko incidenata u kojima su povređeni vojnici i graničari, poljska vlada je odlučila da pošalje dodatne snage na granicu sa Belorusijom.