Svetleća boja može pomoći hirurzima da iskorene rak prostate

Svetleća boja može pomoći hirurzima da iskorene rak prostate

Svetleća markerska boja koja se lepi za ćelije raka prostate mogla bi da pomogne hirurzima da ih uklone u realnom vremenu, navodi se u radu objavljenom u Evropskom časopisu za nuklearnu medicinu i molekularnu sliku pod naslovom „Prva studija o PSMA Minibodi IR800 -IAB2M za molekularno ciljano intraoperativno vođenje fluorescencije tokom radikalne prostatektomije.“

Naučnici, sa sedištem u Odeljenju za hirurške nauke u Nufildu i Odeljenju za onkologiju, Univerziteta u Oksfordu, Univerzitetske bolnice u Oksfordu i Okford NIHR Biomedicinski istraživački centar, koristili su fluorescentnu boju pričvršćenu za poseban marker molekul da bi medicinarima dali „drugi par očiju“ tokom operacija raka prostate.

Dvadeset tri muškarca sa rakom prostate ubrizgana su marker boje pre nego što su bili podvrgnuti operaciji uklanjanja prostate. Marker-boja je pronašla oblasti kancerogenog tkiva koje nisu pokupljene golim okom ili drugim kliničkim metodama.

Boja je omogućila hirurzima da uklone sva kancerogena tkiva – što bi moglo smanjiti šanse da se rak ponovo vrati – uz očuvanje zdravih tkiva. Očuvanje zdravih tkiva znači manje neželjenih efekata koji menjaju život nakon operacije.

Kombinacija boje i ciljanog molekula, nazvana IR800-IAB2M, omogućava hirurzima da vide ivice tumora i identifikuju sve grupe ćelija koje su se proširile iz tumora u obližnja karlična tkiva i limfne čvorove. Ovo vodi hirurga da ukloni sva kancerogena tkiva i sačuva zdrava područja oko prostate.

Ovo značajno smanjuje šanse da će se rak vratiti u budućnosti i minimizira mogućnost neželjenih efekata koji menjaju život pacijenta nakon operacije.

Molekul boje i markera funkcionišu tako što se vezuju za protein koji se zove membranski antigen specifičan za prostatu (PSMA) koji se obično nalazi na površini ćelija raka prostate.

Molekul markera je napravljen od manje verzije antitela zvanog „minitelo“, koje se može vezati samo za PSMA, a ne za bilo koji drugi molekul. Kombinaciju molekula boje i markera razvili su naučnici iz Oksforda u saradnji sa ImaginAb Inc., kompanijom sa sedištem u Inglevoodu u Kaliforniji.

U prvoj fazi ProMOTE studije, 23 muškarca kojima je dijagnostikovan rak prostate ubrizgana je fluorescentna boja pre nego što su podvrgnuti operaciji pomoću robota za uklanjanje prostate (poznatoj kao radikalna prostatektomija).

Hirurzi su koristili sistem za snimanje koji sija posebnu vrstu svetlosti na prostatu i obližnja područja, kako bi ćelije raka prostate sijale. Sistem za snimanje je razvio inženjerski tim koji je predvodio profesor Borivoj Vojnović sa Univerziteta u Oksfordu.

Za više pacijenata u studiji, boja je identifikovala klastere ćelija koje su se proširile dalje od tumora što se nije moglo videti golim okom.

Ova markerska boja je u ranoj fazi kliničkog razvoja, ali bi je u budućnosti mogli rutinski koristiti hirurzi da vide svaki deo raka dok obavljaju operaciju uklanjanja prostate.

Sistem za snimanje da bi se videle svetleće ćelije raka mogao bi da se integriše u alate uz pomoć robota koji se koriste za operaciju prostate. Marker boja se takođe može koristiti za druge vrste raka, promenom proteina koji koristi da se veže za ćelije raka.

Dalja klinička ispitivanja su već u toku na većim grupama pacijenata kako bi se otkrilo da li tehnika uklanja više raka prostate i čuva više zdravog karličnog tkiva, u poređenju sa postojećim hirurškim metodama.

Rak prostate je najčešći rak kod muškaraca u Velikoj Britaniji, sa oko 52.300 novih slučajeva svake godine.

Nuffield profesor hirurgije na Univerzitetu u Oksfordu i glavni autor studije, profesor Freddie Hamdi, rekao je: „Dajemo hirurgu drugi par očiju da vidi gde su ćelije raka i da li su se proširile. Ovo je prvi put uspeli smo da vidimo tako fine detalje raka prostate u realnom vremenu tokom operacije.

„Ovom tehnikom možemo ukloniti sav rak, uključujući ćelije koje su se proširile iz tumora što bi mu moglo dati šansu da se kasnije vrati. Takođe nam omogućava da sačuvamo onoliko zdravih struktura oko prostate koliko mi može, da smanji nepotrebne nuspojave koje menjaju život kao što su inkontinencija i erektilna disfunkcija.

„Hirurgija prostate menja život. Želimo da pacijenti napuste operacionu salu znajući da smo učinili sve što je bilo moguće da iskorenimo njihov rak i da im nakon toga pružimo najbolji kvalitet života. Verujem da ova tehnika čini tu mogućnost stvarnošću.“

Izvršni direktor za istraživanje i inovacije u Cancer Research UK, dr Iain Foulkes, rekao je: „Hirurgija može efikasno izlečiti rak kada se ukloni u ranoj fazi. Ali, u tim ranim fazama, skoro je nemoguće okom odrediti koji karcinom ima šire lokalno i koje nisu.“

„Potrebni su nam bolji alati da uočimo karcinome koji su počeli dalje da se šire. Kombinovani sistem za bojenje markera i sistem za snimanje koji je ovo istraživanje razvilo mogao bi fundamentalno da transformiše način na koji lečimo rak prostate u budućnosti.

„Nadamo se da će ova nova tehnika nastaviti da obećava u budućim ispitivanjima. Uzbudljivo je što bismo uskoro mogli imati pristup hirurškim alatima koji bi mogli pouzdano iskoreniti rak prostate i druge vrste raka i omogućiti ljudima duži, zdraviji život bez bolesti.“