Odbojkaška reprezentacija Srbije ostvarila ključnu pobedu nad Kanadom u Ligi nacija

Odbojkaška reprezentacija Srbije ostvarila ključnu pobedu nad Kanadom u Ligi nacija

Odbojkaška reprezentacija Srbije ostvarila je izuzetno bitnu pobedu u poslednjem meču turnira Lige nacija u Otavi. Ekipa selektora Igora Kolakovića savladala je domaću selekciju Kanade rezultatom 3:1, po setovima 21:25, 25:20, 25:18, 25:23, i time pretekla selekciju Kube u borbi za plasman na Olimpijske igre u Parizu.

Ovo je bio treći trijumf Srbije uz pet poraza na turniru, što je tim vratilo u trku za plasman na Fajnal-ejt. Još važnije, Srbija je osvojila osam bodova na FIVB svetskoj rang listi i sada ima ukupno 252 boda, čime je prestigla Kubu (250.64), direktnog konkurenta za odlazak na Olimpijske igre.

Kolakovićeva ekipa je dobro počela utakmicu, ali je prva završnica pripala domaćoj selekciji. U drugom setu, Srbija je odigrala sjajno u finišu i serijom 4:0 došla do izjednačenja. Treći set bio je jedan od najboljih ove godine za Srbiju, dok je četvrti set bio izuzetno uzbudljiv, sa spektakularnim preokretom.

Uroš Kovačević i Dražen Luburić su se istakli u meču, sa Luburićem koji je osvojio 22 poena, Miranom Kujundžićem sa 19, Kovačevićem sa 11, i Aleksandrom Nedeljkovićem sa 9 poena. U domaćem timu, Timoti Mar i Artur Švarc imali su po 16 poena.

Do sada je poznato sedam od 12 učesnika olimpijskog turnira za odbojkaše. Pored domaćina Francuske, učestvovaće još Nemačka, Brazil, SAD, Japan, Poljska i Kanada. Preostalih pet učesnika odrediće FIVB rang-lista, uz prioritet „principu univerzalnosti“.

Srbija će do kraja odigrati još četiri utakmice u Ljubljani: protiv Kube (19.06), Turske (21.06), Poljske (16:30) i Slovenije (23.06), gde će nastojati da osigura svoje mesto na Olimpijskim igrama u Parizu.