Mbape igra 20 minuta dok je Francuska remizirala sa Kanadom na poslednjem zagrevanju za Evropsko prvenstvo

Mbape igra 20 minuta dok je Francuska remizirala sa Kanadom na poslednjem zagrevanju za Evropsko prvenstvo

Kilijan Mbape je imao ograničenu igračku minutažu pre početka Evropskog prvenstva, nastupajući samo 20 minuta dok je Francuska odigrala nerešeno 0-0 sa Kanadom u poslednjoj pripremnoj utakmici u Bordou. Ova utakmica označila je poslednji nastup Olivijea Žirua za Francusku na domaćem terenu, jer se napadač seli u Los Anđeles kako bi igrao u Major League Socceru, najavljujući svoje povlačenje iz nacionalnog tima posle Eura 2024. Mbape je ušao u igru u 74. minutu, ali nije uspeo da donese pobedu svom timu. Prethodno je postigao gol u pobedi nad Luksemburgom tokom prijateljske utakmice, što je bio njegov prvi nastup od potvrde prelaska iz Pari Sen Žermena u Real Madrid.

Francuska će započeti svoju kampanju na Euru 2024. protiv Austrije 17. juna. Iako se spekulisalo da Mbape nije u potpunosti spreman zbog nedostatka treninga, očekuje se da će imati značajnu ulogu u timu tokom turnira u Nemačkoj. Francuska, koja je bila vicešampion Svetskog prvenstva 2022. godine, nalazi se u Grupi D zajedno sa Poljskom i Holandijom.

Italija, trenutni šampion Evrope, pobedila je Bosnu i Hercegovinu sa 1:0 na svom terenu, uz gol Davidea Fratesija u 38. minutu. Nakon osvajanja Evra 2020, Italija nije uspela da se plasira na poslednja dva Svetska prvenstva. Njihova prva utakmica na Euru 2024. biće protiv Albanije u subotu, a u istoj grupi se nalaze i Španija i Hrvatska. Španija je ubedljivo pobedila Severnu Irsku sa 5-1, dok je Hrvatska savladala Portugal sa 2-1.

U međuvremenu, Slovačka je nadigrala Vels sa 4-0, uz golove Juraja Kucke, Roberta Boženika i Lasla Beneša, kao i autogol Itana Ampadua. Ova pobeda je dodatno pojačala pritisak na menadžera Velsa Roba Pejdža. Slovačka će započeti svoje učešće na Euru 2024. protiv Belgije 17. juna, dok se u istoj grupi nalaze i Rumunija i Ukrajina.