SAD počinju „sporo“ povlačenje iz Nigera

SAD počinju „sporo“ povlačenje iz Nigera

Sjedinjene Američke Države su otpočele proces povlačenja svojih trupa iz Nigera, kako je saopšteno u zajedničkom saopštenju Afričke komande američkog Ministarstva odbrane i nigerskog ministarstva odbrane. Prvi korak u ovom procesu ostvaren je kada je transportni avion američkog vazduhoplovstva Globemaster III napustio vazdušnu bazu 101 u Nijameju. Ministarstvo odbrane je takođe poslalo određeni broj američkog osoblja radi pružanja logističke podrške i osiguranja efikasnog povlačenja. Deo američkih trupa već je premešten u svoje matične baze.

Niger je prekinuo saradnju u oblasti odbrane sa SAD-om u martu, navodeći neuspeh lokalnog američkog kontingenta u pružanju podrške Niameju u suzbijanju džihadističkih grupa koje predstavljaju pretnju regionu Sahela. Premijer Nigera, Ali Mahamane Lamine Zeine, izneo je informaciju da su SAD uputile pretnje Niameju sankcijama i ukazale na potencijalno pogoršanje odnosa ukoliko se intenzivira saradnja sa Iranom i Rusijom.

Nova vlada u Nigera preuzela je vlast nakon svrgavanja prozapadnog predsednika Mohameda Bazuma u julu 2023. Odmah nakon toga, Nijamej je prekinuo veze sa bivšom kolonijalnom silom Francuskom. Francuska je završila povlačenje svojih vojnih snaga iz bivše kolonije krajem prošle godine, dok SAD planiraju završetak povlačenja do septembra ove godine.

SAD su se obavezale na sprovođenje „bezbednog, urednog i odgovornog povlačenja“, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva odbrane. Postoji zabrinutost u Vašingtonu da bi ovaj proces povlačenja mogao imati sličan ishod kao povlačenje iz Avganistana 2021. godine. Kongresmen Met Gec izrazio je zabrinutost i pozvao na prioritizaciju bezbednosti američkih trupa.

Niger, Burkina Faso i Mali razvijaju saradnju unutar Alijanse država Sahela, kako je saopštio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka sa predsednikom Burkine Faso, Ibrahimom Traoreom. Ove tri države Sahela teže „afričkim rešenjima za afričke probleme“.