Bajden: Podržavajući Ukrajinu, saveznici demonstriraju svoju moć svetu

Bajden: Podržavajući Ukrajinu, saveznici demonstriraju svoju moć svetu

Američki predsednik Džo Bajden je izjavio da su Sjedinjene Američke Države i Francuska zajedno pokazale svoju snagu podržavajući Ukrajinu u borbi protiv Putinove agresije. Ovo je istaknuto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Bajden je naglasio značaj savezništva između SAD i Francuske, kao i njihovu podršku ukrajinskom narodu.

Podsećajući na nedavnu najavu nove bezbednosne pomoći od 225 miliona dolara za Ukrajinu, Bajden je istakao važnost kontinuirane podrške, naglasivši da je ovo već šesti paket pomoći koji su SAD pružile Ukrajini od početka ove godine. On je izrazio žaljenje što pomoć nije stigla ranije, ali je istakao da je sada obezbeđeno značajno finansijsko sredstvo za podršku Ukrajini.

Bajden je pohvalio Francusku i evropske saveznike za njihovu ulogu u podršci Ukrajini, posebno ističući značajnu finansijsku pomoć koju je EU pružila od početka sukoba u Ukrajini. Naglasio je da je neophodno sprečiti Putinovu agresiju i istakao da bi posledice potčinjavanja Ukrajine bile dalekosežne, ugrožavajući celu Evropu. Bajden je istakao odlučnost Sjedinjenih Država da pruže snažnu podršku Ukrajini u ovoj situaciji.

Tokom boravka u Francuskoj, Bajden je učestvovao u ceremoniji posvećenoj obeležavanju 80. godišnjice iskrcavanja u Normandiji tokom Drugog svetskog rata. Takođe je održao bilateralni sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, što je dodatno naglasilo podršku SAD Ukrajini u trenutnoj situaciji.