Zelenski: Putinov legitimitet priznaje samo Putin

Zelenski: Putinov legitimitet priznaje samo Putin

Putinov legitimitet priznaje samo Putin, dok legitimitet ukrajinskog predsednika određuje ukrajinski narod.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je to u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu, objašnjavajući razliku između legitimiteta ukrajinskog predsednika i ruskog lidera.

„Legitimitet ‘druga’ Putina priznaje samo ‘drug’ Putin, a Putina bira Putin. Ruski narod je samo kulisa, ima samo jednog glumca“, rekao je Zelenski.

Istovremeno, dodao je, legitimitet predsednika Zelenskog „priznaje isključivo narod Ukrajine“.

„Narod Ukrajine ga bira. I ja sam im zahvalan na podršci. Naš narod je slobodan. Za to se borimo“, rekao je Zelenski.

Ukrajinski Centar za borbu protiv dezinformacija ranije je upozorio da je Rusija pojačala svoju propagandnu kampanju oko pitanja izbora u Ukrajini i navodnog „gubljenja legitimiteta“ ukrajinskih vlasti. Tema „nelegitimnosti” ukrajinskog predsednika posle 20. maja je ključni element u velikoj ruskoj psihološkoj operaciji usmerenoj na destabilizaciju situacije u Ukrajini.

Institut za proučavanje rata (ISV) je primetio da su ruske tvrdnje o nedostatku legitimiteta Zelenskog poznata informativna operacija Kremlja koju su zvaničnici Kremlja intenzivno promovisali poslednjih nedelja, delimično usmerenu na stranu publiku.