Istraživači koriste moć satelita za stalno praćenje oštećene infrastrukture iz svemira

Istraživači koriste moć satelita za stalno praćenje oštećene infrastrukture iz svemira

Kako infrastruktura stari, postaje sve podložnija kvarovima, što može izazvati zabrinutost za bezbednost i mobilnost vozača i pešaka, kao i ekonomske probleme za poreske obveznike.

Studija objavljena u Transportation Research Record pokazuje da satelitski podaci radara sa sintetičkim otvorom visoke rezolucije (SAR) mogu rano otkriti probleme sa infrastrukturom, što može pomoći u sprečavanju daljeg oštećenja puteva na isti način na koji godišnji pregledi mogu pomoći u sprečavanju složenijih zdravstvenih problema u ljudi.

Predvođeni dr Anandom Pupalom i dr. kandidat Amit Gajurel, istraživači sa Teksaškog univerziteta A&M rade na novom metodu praćenja infrastrukture koristeći sisteme daljinskog detekcije radara sa sintetičkim otvorom (SAR). SAR omogućava istraživačima da pregledaju i karakterišu trotoare, potporne zidove i nasipe iz svemira i može pomoći da se utvrdi da li postoje nedostaci koje treba dalje pregledati radi popravke, štedeći dragoceno vreme.

„Ako bi za određeno područje obično bilo potrebno pet dana da se završi – između pregleda podataka i utvrđivanja velikih i malih područja kvara – kada koristimo satelite, mogli bismo zapravo da pogledamo podatke i donesemo iste odluke za samo dva dana, što može biti veoma koristan za uštedu vremena“, rekao je Puppala, profesor katedre A.P. & Florence Vilei na Odeljenju za građevinsko inženjerstvo i inženjerstvo zaštite životne sredine Zachri.

Pored uštede vremena agencijama na popravkama i preventivnim merama, korišćenje satelita za praćenje stanja infrastrukture i kolovoza ima potencijal da smanji troškove povezane sa upravljanjem imovinom infrastrukture puteva.

„Radimo ovo da bismo koristili kao izvor podataka za upravljanje geotehničkom imovinom i gledamo kako da integrišemo ove podatke daljinskog istraživanja u upravljanje geotehničkom imovinom“, rekao je Gajurel. „Možemo da koristimo SAR podatke za upravljanje geotehničkom imovinom. Ovo bi mogao biti odličan metod za organizacije koje traže isplativ način upravljanja ovim sredstvima.“

SAR tehnologija daljinskog otkrivanja korišćena je za proučavanje geomorfoloških promena i iznenadnih pokreta poput zemljotresa i klizišta.

„Kada dođe do štete zbog prirodne katastrofe, vlasti koriste satelitske sisteme da bi utvrdile šta je to izazvalo. Nedavno smo počeli da koristimo ovaj metod da bismo pregledali transportnu infrastrukturu, uključujući nasipe autoputa, puteve, pa čak i aerodromske piste“, rekao je Pupala, koji takođe služi kao direktor Centra za obnovu infrastrukture na Teksaškom A&M univerzitetu.

Kao što bi se većina lekara i pacijenata složila, preventivna medicina je bolja opcija od reagovanja na hitne slučajeve. Preventivna nega pruža lekarima više vremena da naprave najbolji plan za svoje pacijente.

Slično tome, ugrađivanjem podataka o stanju infrastrukture iz SAR tehnologije, menadžeri imovine mogu biti proaktivni u popravljanju bilo kakvih nedostataka, planirajući budžet za potencijalne probleme koji mogu uštedeti i vreme i novac koji bi inače mogli biti izgubljeni.