Mikroplastika pronađena u svakom uzorku sperme koji je testirao istraživački tim

Mikroplastika pronađena u svakom uzorku sperme koji je testirao istraživački tim

Tim istraživača javnog zdravlja povezanih sa više institucija u Kini pronašao je mikroplastiku u spermi svakog uzorka koji su testirali. U svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Nauka o ukupnoj životnoj sredini, grupa je tražila mikroplastiku u uzorcima sperme dobijenim od 36 zdravih odraslih muškaraca.

Prethodna istraživanja su pokazala da se mikroplastika nalazi skoro svuda, na planinskim vrhovima, udaljenim ostrvima, u gornjim slojevima atmosfere i dubinama svetskog okeana. Takođe su pronađeni u svakom organu u ljudskom telu.

U nedavnom otkriću, naučnici su otkrili da prosečna osoba troši plastiku u količinama jednakim otprilike jednoj kreditnoj kartici svake nedelje. Istraživači primećuju da plastika može ući u telo na više načina, kao što je pijenje iz boca sa vodom, udisanje čestica vazduha ili jedenje hrane zagrejane u plastičnim posudama. Oni dalje napominju da je sada praktično nemoguće da ljudi izbegnu unošenje mikroplastike.

Uticaji na zdravlje ostaju nepoznati, ali mnogi naučnici širom sveta to istražuju, sumnjajući da gutanje mikroplastike može biti iza mnogih inflamatornih bolesti.

U ovom novom naporu, istraživački tim se zapitao da li progutana mikroplastika možda stoji iza globalnog pada stope plodnosti. Da bi to saznali, regrutovali su 36 zdravih odraslih muškaraca koji žive u gradu Jinan, u istočnom delu Kine, koji nisu radili u industriji plastike – svaki je donirao uzorak sperme za testiranje.

Svaki od uzoraka je pripremljen mešanjem sa hemijskim rastvorom, a zatim filtriran za analizu od strane člana tima pomoću mikroskopa. Istraživači su pronašli mikroplastiku u svakom uzorku. Pronašli su i osam vrsta plastike, od kojih je najzastupljeniji polistiren, koji se obično koristi u peni za pakovanje.

Tim je takođe otkrio nižu pokretljivost spermatozoida u uzorcima sperme koji sadrže plastične komade od polivinilhlorida, nalaz koji može pomoći da se objasni pad stope plodnosti.