EU produžila suspenziju uvoznih dažbina za ukrajinski izvoz za još jednu godinu

EU produžila suspenziju uvoznih dažbina za ukrajinski izvoz za još jednu godinu

U saopštenju objavljenom na sajtu Evropske komisije, prenosi se da su suspenzija uvoznih dažbina i kvota na ukrajinski izvoz u Evropsku uniju produžene za još godinu dana, nakon stupanja na snagu uredbe usvojene od strane Saveta 13. maja. Evropska unija time potvrđuje svoju podršku Ukrajini, pružajući autonomne trgovinske mere (ATM) kako bi podržala ukrajinsku ekonomiju i omogućila pristup tržištu EU usled agresije Rusije.

Ove mere takođe obuhvataju dodatne zaštitne mehanizme za određene proizvode poput jaja, živine, šećera, ovasa, kukuruza, prekrupe i meda. Novi bankomati će biti na snazi do 5. juna 2025. godine.

Izvršni potpredsednik i komesar za trgovinu, Valdis Dombrovskis, istakao je da je obnavljanje ekonomske podrške EU Ukrajini od vitalnog značaja, posebno s obzirom na trenutnu vojnu situaciju. On naglašava da ove mere ATM predstavljaju ekonomski spas i pružaju stabilnost. Pored toga, dodatni zaštitni mehanizmi su implementirani kako bi se očuvala ravnoteža u trgovini između EU i Ukrajine.

Savet EU je 13. maja odobrio produženje Autonomnih trgovinskih mera sa Ukrajinom, čime se suspenduju carine i kvote na ukrajinski izvoz u EU do 2025. godine.