Ruski ratni brodovi će stići u Havanu sledeće nedelje, kažu kubanski zvaničnici pozivajući se na „prijateljske odnose“

Ruski ratni brodovi će stići u Havanu sledeće nedelje, kažu kubanski zvaničnici pozivajući se na „prijateljske odnose“

Četiri ruska ratna broda, među kojima je podmornica na nuklearni pogon, planiraju da posete Havanu sledeće nedelje, prema saopštenju kubanskih zvaničnika u četvrtak. Ističući „istorijski prijateljske odnose“ između dve zemlje, dok tenzije rastu zbog vojne podrške Zapada Ukrajini u njenom sukobu sa Rusijom.

Ministarstvo spoljnih poslova Kube je objavilo da će ovi brodovi boraviti u Havani od 12. do 17. juna, naglašavajući da neće nositi nuklearno oružje i uveravajući da njihova prisutnost „ne predstavlja pretnju regionu“.

Ovo saopštenje dolazi dan nakon što su američki zvaničnici izjavili da prate ruske ratne brodove i avione koji su se očekivali da stignu na Karibe radi vojnih vežbi. Navode da će ove vežbe biti deo šireg odgovora Rusije na podršku SAD Ukrajini.

Iako su zvaničnici primetili rusko vojno prisustvo, ističu da to ne izaziva zabrinutost. Međutim, ovo se dešava nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin sugerisao da bi Moskva mogla preduzeti „asimetrične korake“ u drugim delovima sveta kao odgovor na odluku predsednika Džoa Bajdena da dozvoli Ukrajini da koristi američko oružje za napade unutar Rusije.

Kubansko Ministarstvo spoljnih poslova je potvrdilo da su u pitanju četiri ruska plovila: fregata „Gorškov“, nuklearna podmornica „Kazan“, flotni tanker „Pašin“ i tegljač za spasavanje „Nikolaj Čiker“.

Prilikom dolaska flote u luku Havane, jedno od plovila će ispaliti 21 salvu u čast nacije, na šta će Revolucionarne oružane snage Kube odgovoriti artiljerijskom paljbom.