Lučić: Telekom nastavlja trend rasta u prihodu i profitabilnosti u odnosu na prošlu rekordnu godinu

Lučić: Telekom nastavlja trend rasta u prihodu i profitabilnosti u odnosu na prošlu rekordnu godinu

Nacionalna kompanija „Telekom Srbija“ nastavila je trend izuzetno pozitivnog rasta prihoda i profitabilnosti i u prvom kvartalu ove godine. Generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić kaže da je ostvaren još veći rast i da će se taj trend nastaviti. Lučić najavljuje proširenje na nova strana tržišta kao što je američko, ali i da je Srbija spremna za 5G mrežu koja će posebno biti važna tokom Ekspo 2027 izložbe u Beogradu.

Samo u prošloj godini nacionalna kompanija „Telekom Srbija“ je prihodovala je više od 230 milijardi dinara.

U prvom kvartalu tekuće godine „Telekom“ je nastavio trend izuzetno pozitivnog rasta prihoda i profitabilnosti.

Generalni direktor „Telekoma Srbije“ Vladimir Lučić navodi da nisu iznenađeni dobrim rezultatima prvog kvartala i da rast očeukuju i u budućnosti.

„Mi i dalje imamo veliki priliv korisnika, pre svega u internetu, multimediji. Svaki novi korisnik donosi i novi prihod“, kaže Lučić.

Tvrdi da će se taj trend sigurno nastaviti u sledeće tri godine, ali i da su ohrabreni što je „Telekom“ u prvom kvartalu ove godine više od ostvario više od 10 odsto.

Prema njegovim rečima „Telekom Srbija“ je u zadnjih šest godina postigla veliki uspeh u svetskom smislu iako su Telekom operateri generalno u zadnjih nekoliko godina u krizi i pada im vrednost akcija.

„Nama je bilo dosta izazovnije zato što je naša tržišna pozicija za razliku od drugih velikih operatora bila dosta loša i pre šest godina, smo morali i to da rešimo. Sad smo mi, broj jedan operator, i izgradili smo jednu od najboljih optičkih mreža u Evropi, a imamo i jednu od najboljih kvalitetom mobilnih mreža u Evropi. Razvili smo i multimediju i time smo sebi zagarantovali poziciju broj jedan u sledećih deset godina, a sve je to rezultiralo izvanrednom rastom prihoda“, rekao je Lućić.

Pa najviše prostora, pre svega, mi smo fokusirani i najviše prostora vidimo u našem projektu za dijasporu.

Generalni direktor „Telekoma“ kaže da se približavaju cifri od 12 milijona korisnika, jer su osim u Srbiju, značajno rasli i drugim zemljama Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

„Da se proširimo u dijaspori, faktički mi sad imamo duplo više korisnika nego stanovnika u Srbiji, jer smo se proširili u Austriju, Švajcarsku, Nemačku, ove godine treba da `pustimo` i Ameriku, tako da smo postali jedan globalni operator“, kaše Lučić.

Smatra da američko tržište biti obezbeđeno do kraja 2024. godine.

Direktor „Telekom Srbije“ najavljuje da već postoji infrastruktua za 5G režu u Srbiji i da će sve biti spremno za Ekspo 2027 izložbu.

„Videli ste iz najava da i država očekuje da za vreme ekspo bude kvalitetna 5G mreža, jer sve nove usluge o kojima se priča, kao autonomno upravljanje vozilima, koje će biti pristupne na ekspo, koristi 5G mrežu“, kaže Lučić.

Kaže da već postoji određen broj Erikson i Nokia 5G stanica imamo u mreži „Telekoma“, a da čekaju samo frekvencije, kako bi ih uključili.