Rizik od moždanog udara se povećava kod osoba sa višestrukim povredama glave

Rizik od moždanog udara se povećava kod osoba sa višestrukim povredama glave

Stopa moždanog udara kod osoba bez istorije moždanog udara bila je 34% viša kod osoba koje su imale najmanje jednu povredu glave nego kod njihovih vršnjaka bez povrede glave. Stopa je još veća kod onih koji su imali višestruke povrede glave, prema novom istraživanju Medicinske škole Perelman objavljenom nedavno u časopisu Moždani udar.

„Povrede glave povećavaju rizik od moždanog udara kod osoba koje ga inače nisu imale“, rekla je prva autorka studije Holli C. Elser, MD, Ph.D., stanovnica odeljenja za neurologiju. „Ovo istraživanje doprinosi rastuća lista stanja povezanih sa povredama glave, i naglašava važnost njihovog sprečavanja nošenjem biciklističkih kaciga i sigurnosnih pojaseva kako bi se minimizirali dugoročni zdravstveni rizici.“

Iako je dobro shvaćeno da TBI može kratkoročno dovesti do stanja, kao što su poteškoće sa pamćenjem i učenjem, poremećaji mentalnog zdravlja i glavobolja, dugoročni uticaji povrede glave još uvek se pojavljuju. Nedavna istraživanja su pokazala povezanost između povrede glave i invaliditeta, kasne epilepsije, demencije i smrti.

Kao deo studije o riziku od ateroskleroze u zajednicama, ova longitudinalna analiza procenjivala je 30 godina podataka od preko 13.000 pojedinaca koji žive u zajednici (oni koji nisu hospitalizovani ili žive u staračkim domovima) kako bi se utvrdilo da li povreda glave utiče na stopu moždanog udara izazvanog krvni ugrušak u mozgu, koji se naziva ishemijski moždani udar. Pojedinci koji su imali moždani udar pre povrede glave isključeni su iz skupa podataka. Povrede glave su identifikovane ili putem kodova Međunarodne klasifikacije bolesti, ili su ih pojedinci sami prijavili putem intervjua. Povrede glave su se kretale od blagog potresa mozga do preloma lobanje i drugih teških trauma glave.

Iako su osobe sa višestrukim povredama glave u studiji imale još veće stope ishemijskog moždanog udara, istraživači nisu otkrili da je težina povrede glave uticala na stopu moždanog udara kasnije u životu. Autori su takođe otkrili da su povrede glave bile snažnije povezane sa težim moždanim udarom.

„Ovo istraživanje takođe ilustruje važnost ranih intervencija za upravljanje rizikom od moždanog udara posebno kod osoba koje su prethodno pretrpele povredu glave i nemaju istoriju moždanog udara“, rekao je Elser. „Na primer, kliničari bi trebalo da savetuju ove osobe o zdravoj ishrani i praksi vežbanja, za koje je dokazano da smanjuju rizik od moždanog udara, kao i da upravljaju drugim faktorima rizika lekovima, uključujući visok krvni pritisak i visok holesterol u krvi.