Meloni danas u albanskom Gjadru u poseti centru za migrante

Meloni danas u albanskom Gjadru u poseti centru za migrante

Italija se dogovorila sa Albanijom da se u bivšoj vojnoj vazduhoplovnoj bazi u Gjaderu i primorskom gradu Šengđinu izgrade centri za smeštaj migranata koje su italijanski brodovi spasli na moru. Očekuje se da će italijanski premijer Đorđa Meloni ove nedelje posetiti Gjader kako bi proverila napredak radova.

Građevinski radnici u Albaniji vredno rade na pripremi terena za postavljanje kontejnera koji stižu iz Italije, namenjenih za smeštaj migranata. Migranti će ostati u tim centrima dok se obrađuju njihovi zahtevi za azil.

Premijerka Meloni posetiće bivši aerodrom u Gjaderu u sredu, nekoliko dana uoči izbora za Evropski parlament, prenosi agencija Hina pozivajući se na Rojters.

Iako se sporazum suočio sa kritikama aktivista za ljudska prava zbog mogućih poteškoća u brzom procesuiranju zahteva za azil, albanski Ustavni sud je u januaru presudio u korist vlade premijera Edija Rame.

Stanovnici Albanije, uključujući i penzionera Đoka Prengu iz Gjadera, izražavaju različite stavove o dolasku migranata. Prenga, čija kuća ima pogled na radove, podržava inicijativu, rekavši: „Ranije nam je neko pomagao prihvatajući nas kao izbeglice, a sada treba da uradimo isto.“

Iako tačan datum otvaranja centara još nije poznat, Italija i Albanija nastavljaju s realizacijom ovog sporazuma, uprkos kritikama zvaničnika UN i zabrinutosti oko bezbednosti i turističke privrede Albanije.

Evropska komisija saopštila je da sporazum ne predstavlja kršenje zakona EU jer je van njene nadležnosti, dok su slični dogovori, poput onog između Velike Britanije i Ruande, izazvali velike polemike. Britanska vlada planira da počne deportacije tražilaca azila u Ruandu od 24. jula.